Prima pagina

Comunicatiile Electrica intra in grija Connex pentru 12 mil. dolari

23.09.2003, 00:00 11

Compania MobiFon, cel mai mare operator de telefonie mobila GSM din Romania dupa numarul de utilizatori si proprietara brandului Connex, a incheiat un contract cu Electrica SA in valoare de 12 milioane de dolari pe termen de 5 ani pentru asigurarea, la nivel national, a infrastructurii de comunicatii a societatii de distributie si furnizare a energiei electrice. Potrivit oficialilor Electrica, contractul a fost incheiat in urma unei licitatii pe care MobiFon a castigat-o. Anuntul a starnit o reactie prompta din partea celui de-al doilea operator GSM, Orange Romania. “Acest contract intre Connex si Electrica este unul bilateral in care fiecare este clientul celuilalt. Pentru noi a fost mai putin interesant acest parteneriat intrucat noi avem propria retea de fibra optica spre deosebire de Connex care foloseste reteaua de fibra optica a Electrica”, a declarat Ziarului Fionanciar Yves Gauthier, director comercial la Orange Romania.
Ted Lattimore, presedinte si COO (chief operating officer) la Connex afirma insa ca acordul incheiat cu Electrica „este un exemplu al capacitatii noastre de a furniza companiilor solutii dedicate de voce si de date, fixe si mobile, la un standard inalt de calitate, intr-o singura retea de comunicatii”.
De altfel, oportunitatile create o data cu liberalizarea pietei comunicatiilor au permis marilor operatori sa ofere servicii mai diversificate si sa puna accentul pe sectorul clientilor de business capabil sa le aduca incasari substantiale.
Licitatia a fost organizata de Electrica SA iar oficialii companiei sustin ca printre participanti s-a numarat, in afara companiei MobiFon, si operatorul RomTelecom.
„In urma licitatiei publice desfasurate, Connex a fost singura companie care a raspuns in totalitate necesitatilor de comunicatii ale societatii noastre, printr-o solutie dedicata, ce asigura o maxima eficienta operationala”, spune Silviu Lucian Boghiu, director general la Electrica SA.
Orange Romania nu a participat la licitatie. Directorul comercial al companiei afirma ca “pentru a raspunde cu profesionalism unui caiet de sarcini de acest gen,  orice companie de telecomunicatii ar fi avut nevoie de o perioada mai mare decat cele 25 de zile calendaristice (17 lucratoare) cate au fost puse la dispozitia potentialilor ofertanti intre data publicarii anuntului de licitatie prin Bursa Romana de Marfuri (16.05.2003) si data stabilita pentru depunerea ofertelor (10.06.2003)”.
Conform contractului, Connex va dezvolta infrastructura de comunicatii pentru Electrica SA prin crearea unei retele virtuale private (VPN - Virtual private Network) ce va conecta si deservi sediul central si cele opt filiale regionale ale clientului.
Reteaua virtuala privata presupune realizarea, pe acelasi suport fizic atat a traficului de voce (convorbiri telefonice) cat si a celui de date, inclusiv imagine.
Totodata, Connex s-a angajat sa asigure instruirea specialistilor Electrica, sa ofere asistenta tehnica dar si sa monitorizeze permanent reteaua virtuala privata, cu ajutorul unui grup special de suport, aflat la dispozitia clientului 24 de ore din 24. Numarul membrilor care vor forma echipa de suport tehnic este confidential.
"In cadrul parteneriatului cu Connex, noi vom pune la dispozitie infrastructura noastra, pe care operatorul de telecomunicatii va monta echipamente terminale", a spus pentru ZF Zonel Vasiliu, director IT in cadrul Electrica. Potrivit acestuia, costurile operationale vor scadea in medie cu 30% in urma implementarii solutiei integrate Connex.
Connex nu a precizat daca acesta este si cel mai valoros contract din punct de vedere financiar pe care l-a incheiat vreodata. “Prin complexitatea serviciilor oferite, valoarea de 12 milioane USD a contractului si durata sa de 5 ani, acest parteneriat este de o reala importanta pentru toate partile implicate”, a declarat Ted Lattimore.
Cat priveste Orange Romania, recordul propriu se cifreaza la 1,8 milioane de dolari pe an. Yves Gauthier nu a precizat care e clientul si nici termenul de derulare a contractului.
Companiile Transelectrica si filiala sa Teletrans, Electrica, Transgaz, Romgaz, Distrigaz Nord si Distrigaz Sud au incheiat in luna august un acord privind infiintarea, in 2004, a unei societati mixte de telecomunicatii. La capitalul acesteia vor participa, potrivit directorul general al Transelectrica, Jean Constantinescu, un operator international de comunicatii si unul sau mai multi investitori strategici. Societatea mixta va deveni operationala in luna iunie a anului viitor si va asigura servicii de telecomunicatii si tehnologia informatiei in primul rand partenerilor, astfel incat partile vor fi atat actionari, cat si clienti ai acesteia.
Zonel Vasiliu a precizat ca intre parteneriatul incheiat cu Connex si proiectul de dezvoltare a unui operator comun de telecomunicatii de catre companiile din sectorul energetic nu exista nici o legatura.
iuliana.susanu@zf.ro ; adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO