Prima pagina

Confruntate cu opozitia din partid, PNL si PD bat in retragere in privinta anticipatelor

10.03.2005, 00:00 22

Initiativa presedintelui Traian Basescu privind organizarea de alegeri anticipate creeaza nemultumiri in tabara liberala. Liderul liberal Calin Popescu Tariceanu a fost solicitat intr-o sedinta a conducerii PNL sa-i ceara sefului statului sa renunte la a mai flutura public ideea organizarii alegerilor anticipate.


In fata supararii liberale, liderii PD - care se aliniasera in spatele lui Traian Basescu - au facut un pas inapoi. Ieri, liderul interimar al PD, Emil Boc - care saptamana trecuta spunea ca organizarea anticipatelor pana cel tarziu in septembrie este o idee buna - a declarat ieri ca scrutinul inainte de termen nu este o prioritate.


Intr-o sedinta a conducerii PNL, marti seara, mai multi liberali de frunte - intre care Ludovic Orban, Dan Radu Rusanu si Puiu Hasotti - i-au reprosat premierului ca nu-i spune transant lui Basescu ca PNL nu doreste anticipatele.


Atacul a fost pornit de liderul liberalilor bucuresteni, Ludovic Orban, care a spus ca prin declaratiile sale seful statului loveste de fapt in PNL si in guvernul condus de un premier liberal.


Seful senatorilor liberali, Puiu Hasotti, l-a rugat pe premier sa-i transmita presedintelui sa nu mai atace public aceasta tema. Potrivit unor surse din partid, Tariceanu ar fi raspuns ca a vorbit cu seful statului, pe aceasta tema, de mai multe ori, dar ca nu poate sa-l oblige pe Basescu sa taca din gura.


Tariceanu a fost de acord ca subiectul sa fie abordat la sedinta de conducere a Aliantei, dar le-a transmis colegilor sa nu faca declaratii care sa tensioneze relatiile intre aliati. Premierul a declarat dupa sedinta ca, in aceasta perioada Guvernul are nevoie de stabilitate, anticipatele fiind bine venite doar daca coalitia la guvernare ar deveni nefunctionala.


UDMR si PUR au reiterat ieri opozitia lor fata de alegerile anticipate. Liderii coalitiei au decis ieri sa-i ceara sefului statului o intrevedere pentru a lamuri definitiv aceasta problema.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO