Prima pagina

Creditele in lei se pregatesc sa decoleze

17.12.2002, 00:00 16

Firmele si populatia incep sa prefere din ce in ce mai mult creditele in lei decat pe cele in valuta, dupa ce in prima parte a anului vedeta la capitolul finantari a fost dolarul. Numai in octombrie de exemplu ritmul de crestere al creditelor in lei acordate de banci -  de 7,1% -  a fost aproape dublu fata de cresterea componentei in valuta. In ansamblu, imprumuturile acordate in economia reala au crescut in octombrie cu 5,1% (in termeni reali, cresterea cumulata pe primele zece luni ale anului s-a cifrat la 23,3%) atingand aproape 165.000 miliarde de lei.
Ieftinirea creditului in lei, mai ales incepand cu a doua parte a anului, si presiunea indirecta facuta de banca centrala asupra bancilor pentru reducerea finantarilor in valuta au fost doar doua dintre cauzele acestei evolutii.
Interesant de vazut va fi cum vor arata cifrele oficiale la sfarsitul lui noiembrie si decembrie, luni in care bancile au apasat mai mult ca in  oricare alta luna pe pedala la capitolul reducere de dobanzi la creditele in lei. Probabil ca finantarea in lei a crescut destul de mult. De altfel, chiar oficialii bancii centrale spuneau ca pentru anul acesta trebuie sa ne asteptam la o crestere in termeni reali ai creditului neguvernamental de aproape 30%.
Intrebarile care se vor pune implicit vor fi: are economia romaneasca capacitatea sa absoarba aceste credite? Exista premize pentru cresterea afacerilor intratat incat sa nu fie afectata capacitatea de rambursare? Vom asista la o supraincalzire a economiei romanesti? Raspunsurile vor veni probabil de la sine.
Ceea ce este cert este faptul ca banca centrala se poate bucura ca imprumuturile in valuta incep sa se diminueze. De altfel, expunerea prea mare a  bancilor pe valuta a fost una dintre problemele din sistem expuse in aceasta toamna de banca centrala. BNR argumenta ca in cazul unei deprecieri mai accentuate a leului in raport cu dolar sau euro capacitatea de rambursare a celor care au luat credite in valuta va fi afectata.
Ceea ce se mai poate remarca din ultimele datele oficiale facute publice de banca centrala este ca in octombrie depunerile in valuta in banci populatie si persoane juridice - exprimate in lei, au crescut cu 1,6% pana la 129.960 miliarde de lei. Si asta in conditiile unui randamentul destul de mic adus in ultimele luni de plasamerntele in depozite bancare in valuta si ale unei deprecieri a leului in raport cu dolarul aproape insignifiante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO