Prima pagina

Creditul ipotecar inmulteste constructorii si scumpeste terenul

02.06.2003, 00:00 13

Constructorii de case si nu vanzatorii de apartamente vor fi cei mai castigati din oferta de credite ipotecare de pe piata.
"Am avut ghinion", recunoaste George C., un potential cumparator de casa.  "Cu o luna inainte sa mi se aprobe creditul, terenul era 20 de mii de dolari. Dupa ce am primit OK-ul de la banca, piata era plina de clienti, iar vanzatorul mi-a cerut dintr-o data 40 de mii. De euro, ca dolarul scazuse prea tare! Am renuntat deocamdata, pana se mai potolesc preturile". Experienta acestui potential client nu e unica, insa nu toti au facut ca el: multi au mers mai departe si au cumparat, convinsi ca preturile vor creste in continuare. #leadend#
Pe de alta parte, un alt fenomen devine evident: accesul mai facil la creditele ipotecare va impulsiona in perioada urmatoare nu numai cererea pentru apartamente in cartierele aglomerate de blocuri, ci constructia de case noi.   
"Exploatarea" visului unei  case de 50-60.000 de euro, platita in 20-25 de ani cu 3-400 de euro pe luna, determina tot mai multe firme de constructii sau chiar din alte zone sa se lanseze in aceasta afacere.
Astfel, judecand dupa cererile primite, unele companii se asteapta sa-si creasca spectaculos cifra de afaceri in acest an, de pana la 10 ori fata de anul anterior. Pe de alta parte, cererea mare de terenuri destinate unor asemenea proiecte a dus la cresterea spectaculoasa a pretului acestora.
"Terenuri care se vindeau cu 6 sau 8 euro/metru patrat in zone precum Prelungirea Ghencea se vand acum la 25 sau 30 euro/metru patrat", spune Stefanita Lipovicianu, director general al Systemic Construct Group, companie ce dezvolta proiecte de construire de case in sistem de credit ipotecar.
"Compania noastra executa acest gen de proiecte pe terenul beneficiarului si lucram in parteneriat cu bancile ING Barings si BCR. Avem 7 contracte in derulare in zona Bucurestiului, si sunt in pregatire proiecte in acest an la Timisoara si Satu Mare", a declarat  Stefanita Lipovicianu, directorul general al companiei.
Potrivit acestuia, pretul pe metru patrat este de aproximativ 275 euro pe metru patrat, inclusiv TVA. Astfel, valoarea unei case poate ajunge la 45.000 euro, in care nu este inclusa valoarea terenului.
Pe baza acestor proiecte de case in sistem de credit ipotecar, compania estimeaza un volum de comenzi in 2003 in valoare de 4 mil. euro, fata de 500.000 euro in 2002.
Grigore Paun, reprezentant al firmei Construct Group pentru Bucuresti si judetele Arges, Prahova si Constanta, spune ca are in acest moment mai  mult de 300 de cereri. "Speram sa dam in acest an in folosinta aproximativ 100 de case. Avem proiecte in zonele Berceni, Baneasa - Doi Cocosi, Prelungirea Ghencea, sau in alte orase din tara precum Constanta sau Pitesti", spune Paun.
Compania se asteapta la un salt al cifrei de afaceri de la 5-600.000 euro anul trecut la circa 5 mil. euro in 2003.
 Construct Group executa case pe structuri de lemn tip sandwich si-si crediteaza clientii in mod direct. Firma opereaza doua fabrici de prelucrare a lemnului in judetul Satu Mare la Targu Lapus si Valea Vinului, care produc panourile de tip sandwich, tigla sau geamuri termopan si numara in prezent peste 300 de angajati.
 "Anul trecut, aveam cereri de constructie de case individuale, noutatea ar fi in acest an ca se construiesc microcartiere", explica Paun. Potrivit acestuia, cea mai mica rata ajunge la 90 euro/luna, pret care include casa cu tot cu TVA si terenul, principalii solicitanti fiind tinerii, dispusi sa achite o rata de pana la 200 euro/luna.
Un alt developer pentru proiecte de acest gen este compania Energi-Co Holding SRL, companie ce activeaza pe piata constructiilor si a instalatiilor. La finele saptamanii trecute, compania a lansat la Piatra Neamt proiectul de construire a cartierului rezidential Pietricica, cu 38 de locuinte in sistem duplex- parter si mezanin- realizate prin turnarea betonului armat in cofraje din polistiren expandat.
Pretul pe metru patrat al unei case cu dotari standard fara TVA si fara teren, care este concesionat de regia locala de termoficare, este de 290 euro.
Proiectul este dezvoltat de Energi-Co (antreprenorul proiectului), Aqua Calor (concesionarul terenului si furnizorul local de agent termic) si BCR (banca ce acorda finantarea). Compania vrea sa dezvolte trei proiecte si in Bucuresti, in valoare totala de 14,4 mil. euro in zonele Giulesti. Tei si Pantelimon, dar si in Bucuresti -Baneasa, Mangalia (in valoare de un milion de euro) si Satu Mare (proiect de 2 mil. euro).
“Cel care isi cumpara un apartament la bloc, trebuie sa tina cont ca blocul in timp se duce, se deterioreaza, isi pierde din valoare, in timp ce valoarea unei case amplasate intr-o pozitie buna poate creste in timp. Preturile locuintelor in bloc vor scadea, dar la casele pe pamant vor creste. Asa se intampla pe toate pietele occidentale. Chiar si in Turcia, casele ajung la preturi de 5.000 $/mp, in conditiile in care in Romania cele mai scumpe ajung la 1.500-2.000 $/mp. Pe piata vor aparea case la preturi cuprinse intre 50.000 si 300.000 de dolari. Cea mai mare cerere va fi probabil la limita inferioara a intervalului.”, spune Dragos Dragoteanu, directorul general al agentiei imobiliare Euroest.
Dupa parerea analistilor, investitiile se vor mai concentra un timp in sectorul locuintelor de lux, avand in vedere marjele mai mari de profit. Insa Dragoteanu spune ca in prezent se cauta terenuri foarte ieftine, pe care vor fi construite case tip, ce pot fi vandute la 30-50.000 de dolari.
"Bucurestiul se dezvolta foarte mult spre nord si inca se face foarte multa valva pe locuintele de lux, dar piata se va satura. Apoi, investitorii se vor orienta spre locuinte pentru populatia cu venituri mici si mijlocii, dar si spre renovarea locuintelor de lux”, spune Ionut Bordei, broker rezidential in cadrul companiei imobiliare Eurisko.
Unul din cei mari competitori pe aceasta piata este compania de constrcuti Impact, dar care pana acum s-a orientat mai mult catre segmentul caselor de lux. Insa reprezentantii companiei au declarat in ultima perioda ca au in vedere si sectorul locuintelor pentru clasa medie.



 



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO