Prima pagina

Dan Adamescu a cumparat actiunile SIF-urilor la Astra

07.12.2005, 20:14 15

Omul de afaceri Dan Adamescu, actionarul majoritar al Astra Asigurari, a ajuns la o intelegere cu SIF-urile care contestau o majorare de capital derulata la compania de asigurari, ceea ce punea in pericol tranzactia prin care omul de afaceri vanduse 27% din actiuni catre austriecii de la Uniqa in luna iunie.

Adamescu a cumparat, prin intermediul Nova Trade, peste 3,7% din actiunile Astra de la trei SIF-uri, pentru care a platit aproape 2,12 mil. euro (peste 7,73 mil. lei), urmand sa preia in zilele urmatoare si pachetul celei de-a patra SIF din actionariatul Astra.

"Noi am cumparat", a confirmat ieri achizitia Dan Adamescu, patronul Nova Trade, societate care detine 67,67% din actiunile Astra.

In septembrie 2003, Nova Trade si-a crescut participatia la capitalul Astra de la 75,7% la 94,7%, prin aport in natura, reprezentand un imobil de birouri, operatiune contestata de SIF-uri.

Prin vanzarea pachetelor de actiuni, SIF-urile (Banat-Crisana, Moldova, Muntenia si Transilvania) nu mai pot continua procesul, pentru ca nu mai sunt actionari.

"A fost o modalitate de stingere a litigiului. In opinia noastra pretul pe care l-am vazut este bun," a spus Florian Firu, director adjunct la SIF Transilvania, societatea care si-a vandut miercurea trecuta pachetul de actiuni.

In luna iunie a acestui an, Nova Trade a vandut 27% din actiunile Astra catre Uniqa, pentru 10 mil. euro. CNVM a blocat ulterior actiunile Uniqa, pe motiv ca un eventual succes al SIF-urilor in proces ar fi insemnat anularea acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO