Prima pagina

Dan Adamescu a devenit actionar semnificativ la Romania libera

23.12.2004, 00:00 150

Omul de afaceri Dan Adamescu, proprietarul complexului comercial din Bucuresti Unirea Shopping Center si al societatii de asigurari Astra, a preluat un pachet de actiuni al societatii "R", care publica Romania Libera.
WAZ, al doilea grup de presa din Germania, avea 70% din societatea "R".
In urma unei tranzactii mai complexe, Dan Adamescu detine acum, in proportie egala impreuna cu WAZ, o societate care la randul sau este proprietara a 92% din actiunile societatii "R". Restul actiunilor sunt detinute de salariati.
Diferenta de pana la 92% din actiuni a fost cumparata de noua societate creata de WAZ si Adamescu de la Petre Mihai Bacanu, directorul general al ziarului, si alti actionari mai mici.
"Am cumparat acest pachet de actiuni pentru ca sunt interesat de sectorul media, care este in crestere. Dealtfel, am mai fost implicat in actionariatul de la Romania Libera (acum patru ani -n.red) ", a spus Dan Adamescu, care a devenit presedinte al Consiliului de Administratie al societatii "R". El nu a dezvaluit valoarea tranzactiei.
Petre Mihai Bacanu nu se va mai implica in activitatea curenta a ziarului, si va ramane doar cu o functie onorifica, de director fondator. "Vom cauta sa angajam o personalitate din mass-media pentru functia de director. Vrem sa pastram linia ziarului, dar sa facem si o serie de imbunatatiri in urmatoarele luni", a mai spus Adamescu.
Acum doua luni, intre o parte din ziaristii de la Romania Libera si patronii de la WAZ a aparut un conflict. Directorul Petre Mihai Bacanu, a sustinut, in numele ziaristilor, ca reprezentantii actionariatului ar incerca sa schimbe politica editoriala - in sensul atenuarii liniei critice, de atitudine, in special la adresa Guvernului si a PSD. Reprezentantul WAZ, Klaus Overbeck, a spus insa atunci ca acuzatiile privind presupusa imixtiune a patronatului german in politica editoriala sunt total nefondate si de neinteles. Noul actionar, Dan Adamescu, afirma ca aceste tensiuni au fost acum rezolvate.
WAZ a cumparat in 2000 un pachet de actiuni la "Romania Libera", ajungand ulterior la 70%.
Conform datelor de la Ministerul Finantelor, Societatea "R" SA, care editeaza ziarul "Romania Libera", a avut in 2003 o cifra de afaceri de 8,9 milioane de euro si un profit net de 0,02 milioane de euro, fata de 8,4 milioane de euro in 2002 si 0,3 mil. euro profit net. In 1999, societatea "R" avusese o cifra de afaceri de 7,2 mil. euro si un profit net de 0,9 mil. euro. Datele au fost calculate la cursul leu/euro calculat de BNR pentru anii respectivi.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO