Prima pagina

Dufa trece de la vopsea la materiale de constructii

28.10.2004, 00:00 26

Febra investitiilor care a cuprins in ultima vreme piata materialelor de constructii s-a extins de la facilitatile de productie catre centre comerciale de distributie, miza fiind si in acest caz potentialul imens de dezvoltare al afacerilor din acest domeniu.
Dufa, unul dintre primii trei producatori in domeniul lacurilor si vopselelor din Romania, a intrat in afacerile cu centre de materiale de constructii prin asocierea cu cel mai mare operator specializat in acest domeniu din Europa, concernul german Interpares Mobau Interbaustoff, spun surse apropiate companiei.
Global Real Invest, societatea mixta creata de Dufa (90%) si concernul german Interpares Mobau (10%), va deschide maine in Pipera un centru de materiale de constructii in Pipera, o investitie in valoare de 5 milioane euro. Director general al noii firme este Liviu Stan, care a ocupat pana anul trecut functia de director general la Dufa, fiind si unul dintre actionarii acestei firme.
Dufa este controlata in proportie de 50% de catre concernul german Meffert AG, restul actiunilor fiind detinute de catre persoane fizice romane.
Strategia companiei Global Real Invest este de a se extinde in perioada urmatoare pe piata locala cu o retea de peste 10 centre comerciale la nivelul tarii, in acest moment fiind comandate studii de fezabilitate pentru stabilirea locatiilor, afirma sursele citate. Valoarea acestui program de investitii de surse din piata este estimat la aproximativ 50 mil. euro.
Investitorii au ales ca locatie pentru primul centru comercial dezvoltat dupa un concept german zona Pipera, una dintre cele mai active zone de pe piata constructiilor.
Centrul de materiale de constructii Global va cuprinde intr-o maniera integrata magazin, show-room, spatii de depozitare cu o suprafata totala acoperita de 15.000 metri patrati, la care se adauga inca 15.000 metri patrati de platforme exterioare.
Acest tip de supermarket de constructii "a prins" foarte bine piata germana, de unde el provine de altfel, precum si pietele limitrofe Germaniei, investitorii asteptandu-se la o reactie pozitiva din partea consumatorilor romani.
Noul concept german adus pe piata romaneasca de catre Global Real Invest ofera integrat servicii de asistenta tehnica si consultanta, informatii despre tehnologii, materiale noi de constructii, servicii de creditare, precum si servicii de transport.
Global Real Invest este o companie cu capital mixt romano - german, afiliata la concernul german Interpares Mobau Interbaustoff, care opereaza peste 1.200 de centre comerciale.
Dufa Romania, principalul actionar al noii companii, a facut anul trecut afaceri de peste 19 mil. euro, cu o rata de profit de 10 - 11%. Pe piata de lacuri si vopsele, estimata in 2003 la circa 140 mil. euro, Dufa concureaza cu Kober, o afacere de familie pornita de la zero in anii ?90, si cu Policolor, controlata de patru fonduri de investitii.
Recent, firma Orizont a anuntat deschiderea unui depozit de materiale de constructii la Sighetu Marmatiei, in parteneriat cu reteaua nationala de distributie a materialelor de constructii Acom, printre ai carui actionari importanti se numara omul de afaceri german Stache Lutz. Lutz este unul dintre cei mai importanti actionari ai grupului de firme Simcor Oradea, cu afaceri estimate la 40 mil. euro in acest an, avand insa participatii si la alte companii importante de pe piata materialelor de constructii din Romania.
In ultimii doi ani, investitorii straini si locali au anuntat proiecte de investitii in valoare de sute de milioane de euro, fie in achizitii de fabrici deja existente, fie in construirea de la firul ierbii de noi capacitati de productie.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO