Prima pagina

Extinderea UE nu este o prioritate pentru vesticul de rand

25.07.2000, 00:00 11



Extinderea Uniunii Europene continua sa nu fie considerata o prioritate de catre 60% dintre cetatenii UE, ceea ce reprezinta o crestere de un procent fata de sfarsitul anului 1999, releva rezultatele preliminare ale sondajului annual de opinie Eurobarometru 2000, date publicitatii ieri la Bruxelles.

Doar 27% dintre europeni considera aderarea celor 12 state candidate - Ungaria, Cehia, Polonia, Slovenia, Estonia, Slovacia, Letonia, Lituania, Bulgaria, Romania, Malta si Cipru - drept o prioritate pentru politica blocului continental, relateaza Reuters.

Cel mai scazut sprijin pentru extindere s-a inregistrat in Germania, unde doar 20% dintre cetateni considera extinderea o prioritate, in continuare aflandu-se Finlanda, cu 21 de procente, si Austria, cu 23 de procente. La cealalta extremitate se afla danezii, care sprijina in proportie de 57% extinderea UE, urmati de greci (53%) si suedezi (48%).

Guvernele statelor membre UE spera sa ajunga la un acord privind reformele institutionale necesare extinderii la summit-ul din decembrie de la Nisa, noul tratat trebuind sa fie apoi ratificat de fiecare dintre cei 15 membri.

In cadrul Eurobarometrului, participantii au fost intrebati pentru prima oara daca Uniunea Europeana are nevoie de o Constitutie, definita ca "un document de baza care sa adune diversele tratate actuale din cadrul UE". In medie, sprijinul pentru o Constitutie europeana a atins un nivel destul de ridicat - 70%. Cel mai putin entuziasti s-au aratat britanicii, doar 47% dintre ei considerand oportuna o Constitutie continentala, urmati de irlandezi (53%) si danezi (59%). La polul opus s-au situat olandezii, care doresc un astfel de document in proportie de 88%, pe locurile urmatoare clasandu-se italienii, cu 84%, si grecii, cu 82%.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO