Prima pagina

FMI reduce previziunile, critica si da avertismente

11.04.2003, 00:00 6

In pofida succesului trupelor americane in Bagdad, Fondul Monetar International (FMI) a avertizat ca Statele Unite, in special, dar si restul economiilor lumii sunt expuse la o multime de riscuri si a redus previziunile de crestere economica pentru majoritatea statelor.
Cu ocazia publicarii raportului sau economic semianual, FMI si-a revizuit previziunea de crestere a economiei globale pentru 2003, de la 3,7% la 3,2%. Atat anul acesta cat si in 2004 Statele Unite vor avansa cu un ritm mai mic decat media mondiala, potrivit FMI. Institutia financiara se pregateste de revizuirea anuala de perimavara unde vor fi prezenti cei mai importanti oameni din lumea finantalor mondiale.
FMI a recunoscut ca o reducere a fiscalitatii in SUA va stimula redresarea economiei, dar s-a opus categoric dimensiunii pachetului fiscal propus de administratia Bush, de 726 miliarde de dolari in decurs de 10 ani. FMI a spus ca "daca va fi aplicat in intregime, acesta va inrautati semnificativ pozitia fiscala pe termen mediu".
Pe de alta parte, productivitatea ridicata, ratele de dobanda foarte scazute si posibilitatea unor noi reduceri fiscale ar trebui sa "cimenteze redresarea" si sa permita o crestere a economiei americane de 2,2% anul acesta.
Viitorul economiei globale depinde in mare masura de cel al Statelor Unite, potrivit FMI, si in prezent dezechilibrele mondiale sunt accentuate de deficitul comercial enorm al Statelor Unite si de excedentele acumulate de Japonia si Europa.
Exista o sansa ca aceste dezechilibre sa se atenueze intr-un mod benign pentru economie, mai ales ca deprecierea dolarului din ultimul an a scumpit importurile facute de americani. FMI a apreciat insa ca "dolarul este in continuare supraevaluat". In acest moment, cotatia dolarului fata de euro este de 1,0770 unitati la un euro.
Deficitul comercial al Statelor Unite a crescut semnificativ in februarie, atingand al doilea nivel ca marime din istorie, in principal din cauza ascensiunii preturilor petrolului. Deficitul comercial pentru bunuri si servicii pe luna februarie a fost de 42 de miliarde de dolari, fata de 41,1 miliarde in ianuarie.
Principalele motive de ingrijorare ale FMI sunt recesiunea economica si adancirea deficitului comercial al Statelor Unite.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO