Prima pagina

Grecii de la Bancpost au pus piciorul si pe piata de capital

03.06.2005, 19:55 21

Banca greceasca EFG Eurobank Egrasias, actionarul majoritar al Bancpost, a preluat integral o societate de brokeraj si o firma de consultanta de pe piata romaneasca pentru diversificarea serviciilor financiare oferite.

Grecii au preluat compania de consultanta Capital SA impreuna cu pachetul de 100% din actiunile societatii de brokeraj pe bursa Capital Securities detinut de Capital SA. Vanzatorul a fost fondul de investitii Reconstruction Capital Plc.

Bancpost se numara printre putinele banci romanesti care nu aveau o societate de brokeraj pe piata de capital.

Cele doua parti nu au dezvaluit valoarea tranzactiei, care s-ar putea ridica la cateva sute de mii de euro.

Capital Securities este una dintre cele mai mici societati de brokeraj de pe Bursa dupa valoarea tranzactiilor, cu tranzactii in valoare de 11 milioane de euro in primele cinci luni ale anului si o cota de piata de 0,67%.

"Noii actionari vor sa dezvolte activitatea de consultanta a Capital si sa creasca activitatea Capital Securities in special prin atragerea de investitori institutionali," a declarat Gabriela Ontica, presedintele Capital Securities. Societati din grupul Eurobank administreaza de altfel in Grecia mai multe fonduri de investitii care ar putea intra astfel pe piata. Grecii au preluat recent o alta societate de brokeraj de pe piata de capital din Turcia, schimbandu-i ulterior numele in EFG Istanbul Securities.

"Am vandut pentru ca vrem sa ne concentram pe activitatea de investitii propriu-zise. In plus tranzactiile derulate prin Capital Securities puteau pune problema unui conflict de interese", a declarat pentru ZF Ion Florescu, presedintele Capital.

El administreaza doua fonduri de investitii prezente pe piata romaneasca, Reconstruction Capital si Romainan Investment Fund, care au contracte de consultanta cu Capital. Fondurile au investitii in cinci companii romanesti: FLD (First Logistic & Distribution), Policolor, Rolast Pitesti, Socep Constanta si Braiconf Braila, si vor beneficia in continuare de consultanta Capital. Eurobank detine 63,7% din Bancpost, pachete de cate 5,1% fiind detinute de patru dintre societatile de investitii financiare.

vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO