Prima pagina

Grupul Alro, spre 750 mil. euro in 2006

15.12.2005, 19:55 7

Compania Alro Slatina, cel mai important producator de aluminiu primar din Europa Centrala si de Est, estimeaza pentru anul viitor o crestere cu circa 30% a cifrei de afaceri la nivelul grupului al carui nucleu este, adica pana la 750 mil. euro. Majorarea se datoreaza in principal achizitiei principalului furnizor de materie prima Alum Tulcea.

In acest an, vanzarile totale ale grupului se ridica la circa 580 mil. euro, conform estimarilor companiei. "Achizitia Alum a avut rolul de a transforma grupul intr-o companie intergrata de aluminiu. Acum din grup fac parte un producator de aluminiu - Alro Slatina, o companie de materiale derivate din aluminiu - Alprom si furnizorul de materie prima - Alum. Astfel, cifra de afaceri consolidata a celor trei companii ar putea depasi anul viitor 900 mil. $ (750 mil. euro - n.r.)", a declarat Marian Nastase, vicepresedintele CA al Alro Slatina.

In urmatorii cinci ani, Alro intentioneaza sa deruleze o serie de programe de investitii, in valoare de circa 700 mil. $. Din acestea, circa 200 mil. $ reprezinta investitii tehnologice si de mediu pentru toate companiile din cadrul grupului, iar circa 500 mil. $ sunt investitii destinate majorarii capacitatilor de productie ale Alro.

"Investitiile programate vizeaza cresterea livrarilor de bunuri cu valoare adaugata mare si reducerea consumului de energie", a aratat Nastase.

Alro este controlata de catre casa de comert Marco Industries, in spatele careia se afla oligarhul rus Vitali Matsitski. Privatizarea Alro a intrat in octombrie in atentia Departamentului National Anticoruptie, care cerceteaza modul in care s-a desfasurat procesul de privatizare. In 2002, Marco Industries a devenit actionar majoritar prin preluarea de la APAPS a unui pachet de 10% din actiunile Alro, pentru suma de 11,4 mil. euro, in conditiile in care compania avea un profit de peste 50 de milioane de euro in acel an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO