Prima pagina

Imbuteliatorul Pepsi fabrica Lipton Ice Tea pentru Unilever

27.06.2003, 00:00 212

Compania Quadrant Amroq Beverages, imbuteliatorul Pepsi pe piata romaneasca, va produce bautura racoritoare Lipton Ice Tea, in urma unui parteneriat incheiat recent cu gigantul bunurilor de larg consum Unilever.
"Pentru a produce Lipton, Quadrant Amroq Beverages (QAB) a investit peste 500.000 de dolari in capacitatile de productie si modernizarea retelei de distributie", a declarat ieri Mihai Matyas, directorul general al QAB.
Marca Lipton Ice Tea este prezenta pe piata romaneasca din 1999, fiind importat din Polonia pana acum trei saptamani. "Parteneriatul cu QAB are drept scop cresterea puternica a vanzarilor Lipton in Romania, avand in vedere ca, pana acum, produsul nu a fost foarte cumparat, fiindca era importat", a spus Martina Kastler, presedinte al Unilever South Central Europe.
"Vrem ca Lipton sa devina lider de piata, chiar daca segmentul bauturilor ice tea este inca aproape nesemnificativ", a adaugat Kastler. Potrivit lui Matyas, volumul total al vanzarilor de "ceaiuri reci" a fost anul trecut de trei milioane de litri, respectiv circa 0,3% din piata bauturilor racoritoare. Aceasta inseamna ca piata este de cateva milioane $.
Potrivit Martinei Kastler, concurentii directi ai Lipton sunt companiile Rauch (Germania) si Pfanner (Austria), cu Rauch Ice Tea si Pfanner Ice Tea.
De ce a ales Unilever sa produca pe plan local Lipton? "Am vrut sa fie o marca locala, sau mai bine zis o marca internationala adaptata la piata locala. Am procedat la fel si in alte tari, unde am gasit parteneri care aveau capacitati de productie mai mari decat ale Unilever", a precizat Kastler.
In compozitia Lipton Ice Tea intra apa, zahar, acid citric, extract de ceai (0,14%), corector de aciditate (citrat trisodic) si aroma de lamaie sau de piersica.
Presedintele Unilever a mentionat ca grupul anglo-olandez nu a luat in considerare varianta construirii unei facilitati proprii de productie, insa a contactat mai multi imbuteliatori autohtoni. "Am ales QAB pentru ca au o experienta indelungata in imbutelierea si lansarea pe piata a bauturilor racoritoare", a mai spus Kastler. QAB mai imbuteliaza, in afara de Pepsi, si bauturile Prigat, Kick si Perla.
Unilever a inregistrat anul trecut in Romania o cifra de afaceri de circa 120 milioane de euro si estimeaza pentru acest an o crestere de peste 10%.
continuare
Reprezentantii celor doua companii nu au dorit sa precizeze vanzarile estimate pentru produsul pe care il fabrica in parteneriat, afirmand ca segmentul de piata este inca mic.
Pretul la care va fi comercializat produsul va fi mai redus decat cel practicat pana acum, afirma Matyas, avand in vedere costurile de transport si taxele vamale. "Preturile vor fi similare cu cele ale Coca-Cola sau Pepsi", a adaugat Kastler. In prezent, Lipton Ice Tea este produs si distribuit numai in sticle nereturnabile de 0,33 litri, iar peste doua saptamini va fi comercializat si in ambalaje de plastic de tip PET de 0,5 litri si 1,5 litri.
Unilever a investit din 1995, cand a preluat fabrica de detergenti Dero din Ploiesti, si pana la sfarsitul anului trecut peste 100 de milioane de dolari in Romania. In 2000, Unilever a fuzionat pe plan international cu Bestfoods, ulterior integrand operatiunile din Romania ale concernului american. Un alt pas in extinderea pe piata romaneasca l-a reprezentat achizitionarea fabricii de margarina Precomb din Targu Mures.
In prezent, portofoliul Unilever cuprinde produse alimentare - margarina Rama, Delma, gama Knorr, produse destinate curateniei - Domestos, Cif, detergenti - Omo, Bona, Dero Surf, produse cosmetice si deodorante - Rexona, Dove, Lux, Organics, Timotei, Ponds, Axe, Denim.
Compania Quadrant Amroq Beverages a inregistrat in primul trimestru al anului o majorare de 52% a cifrei de afaceri fata de perioada similara din 2002, pe ansamblul anului trecut fiind raportata o crestere de 32% comparativ cu 2001. Compania a investit in acest an peste patru milioane de dolari in capacitatile de productie si sistemul de distributie a bauturilor racoritoare. bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO