Prima pagina

Investitorii se calca pe picioare pentru caramizi si BCA

19.03.2004, 00:00 21



Ascensiunea puternica a constructiei de case a atras ca un magnet in ultima vreme investitorii privati pe pietele de BCA si de caramizi, adica materialele de baza utilizate la ridicarea unui imobil. Miza pe potentialul pietei este mare, avand in vedere ca numai la caramizi, cererea interna este la jumatate fata de Ungaria, o tara de doua ori mai mica decat Romania, potrivit unor aprecieri.



Doua fabrici noi si o achizitie, cu o valoare totala de 31,4 mil. euro, au marcat in ultimele luni intrarea in afacerea caramizilor a doi jucatori puternici - gigantul austriac Wienerberger, cu venituri anuale de 1,8 mld. euro, si compania de constructii CCCF, cu o cifra anuala de afaceri de peste 110 mil. euro.



Wienerberger, reprezentata pe piata locala din 1998, a trecut din toamna anului trecut din postura de importator la cea de producator. Austriecii activeaza acum pe piata cu doua fabrici: una construita de la zero la Gura Ocnitei (langa Targoviste) printr-o investitie de 18 mil. euro, alta la Sibiu cumparata in luna februarie a acestui an de la CEMA SA. Valoarea tranzactiei de preluare este de 9 mil. euro, suma care include achizitia si investitiile de modernizare ale capacitatilor existente, potrivit reprezentantilor grupului.



In finantarea investitiei de la Gura Ocnitei, cu o capacitate de circa 135 mil. unitati Format Normal (FN) (n.r. - unitate de masura pentru caramizi), Wienerberger a atras participarea directa a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).



Strategia grupului vizeaza acoperirea cererii de caramizi din zona centrla si de est a Romaniei prin cele doua fabrici, in timp ce importurile de la alte fabrici ale grupului din Ungaria vor fi destinate zonei de vest a tarii.



Pe de alta parte, CCCF, una dintre primele doua companii de constructii ca marime de pe piata romaneasca, va intra pe piata caramizilor in aceasta primavara cu o fabrica la Giurgiu, in urma unei investitii de circa 4,4 mil. euro.



"Cred ca in 2-3 saptamani, vom putea incepe productia de caramizi la Giurgiu, care va avea ca destinatie principala piata interna, insa vom incerca sa intram cu exporturi si pe piata din Bulgaria, avand in vedere ca suntem foarte aproape", a explicat pentru Ziarul Financiar Nicolae Constantinescu, directorul general al CCCF. Capacitatea fabricii de la Giurgiu este estimata la circa 40 mil. unitati FN.



Pe piata mai activeaza si alti producatori de caramida si BCA precum Ceramica Iasi, Siceram Sighisoara, Fabrica de caramizi si tigle din Urziceni, Elpreco Craiova sau Macon Deva (pe materiale de zidarie, in special), potrivit ultimelor date disponibile.



Pe piata de BCA, au loc de asemenea intrari pe piata a altor investitori.



Grupul Simcor Oradea, care activeaza in industria materialelor de constructii, a cumparat recent un producator de BCA din Suceava si a anuntat ca este in discutii pentru preluarea si a altor producatori de materiale de constructii.



In plus, compania germana Xella Porenbeton Holding, cu afaceri de peste 1,5 mld. euro, a anuntat ca vrea sa-si extinda operatiunile in Romania, analizand pentru 2004 optiuni de investitii in capacitati noi, achizitii sau asocieri cu producatori locali de BCA.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO