Prima pagina

Italienii cumpara terenuri in Romania cu banii "de tigari"

08.04.2004, 00:00 23



Integrarea apropiata a celor 10 tari din Europa Centrala in Uniunea Europeana si politica de descurajare a consumului de tigari si a plantatiilor de tutun din UE fac din Romania o tinta pentru achizitia de terenuri agricole, mai ales pentru producatorii italieni de tutun.



Astfel, conform proiectului unei directive a Comisiei Europene, producatorii de tutun din UE vor primi bani ca sa renunte la cultivarea tutunului in tarile lor. Astfel finantati, agricultorii din Vest sunt interesati sa-si mute afacerile, inclusiv cele de producere a tutunului, in alte tari, deocamdata non-UE, cum este Romania. Italienii sunt cei mai mari producatori de tutun din Vest, cu peste o treime din productia totala a UE.



Comisia Europeana va dezbate, in mai putin de doua saptamani, propunerea eliminare a subventiei pentru cultura tutunului care se bucura, anual, de ajutoare din partea UE de aproape 1 miliard de euro. Propunerea, care a trecut de Parlamentul European, vine pe fondul unei ofensive fara precedent a sustinatorilor legislatiei antifumat.



"Propunerea este ca sa fie acordate circa 7.000 de euro/hectar/an timp de trei ani celor care renunta la cultivarea tutunului. Este o suma frumoasa pentru un hectar de pamant care oricum iti ramane in proprietate", spune Grigore Lioveanu, directorul general al Dimon International Tabak Romania, filiala a Dimon Incorporated, cel de-al doilea mare trader de tutun din lume, cu o cifra de afaceri anuala de 1,3 miliarde de dolari.



Lioveanu spune ca, in ultimul timp, se remarca o ofensiva crescanda a investitorilor italieni pe piata terenurilor agricole. "Sunt foarte multi italieni care cumpara acum sute de hectare de pamant. Cei care nu prea mai au loc in Banat au ajuns pana si pe Prut pentru achizitii de pamant. In fond este un raport foarte benefic pentru ei: cu 7.000 de euro pe care ii vor primi ca sa renunte la un hectar de tutun cumparau un hectar de pamant in Italia iar aici cumpara 60 de hectare", sustine directorul Dimon.



Adrian Radulescu, presedintele Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania, a remarcat si el, in ultimul timp, o ofensiva puternica a italienilor pe piata pamantului. "Italienii detin acum circa 200.000 de hectare de pamant in Romania, fiind cei mai investitori straini in terenuri agricole. In fond la noi este cel mai ieftin pamant arabil din Europa", afirma Radulescu.



Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, in ultimii cinci ani, a fost vanduta in extravilanul localitatilor suprafata de 317.300 de hectare din care 64.654 de hectare anul trecut. Pretul estimat de Ministerul Agriculturii este de circa 9 milioane de lei (220 euro) pe hectar, fata de un pret mediu pentru un hectar de teren agricol cuprins intre 3.000 si 15.000 de euro/hectar in tarile UE.



Industria tutunului traverseaza o criza in Europa nu numai la nivelul cultivatorilor de tutun, dar si la cel al producatorilor de tigarete: Altadis si Imperial Tobacco - numarul patru si cinci in lume - au anuntat la inceputul acestui an inchiderea unor unitati de productie din Franta, Spania, Ungaria si Slovacia, in incercarea de a-si reduce costurile.



Acestora li se adauga si masura fara precedent adopata de Irlanda prin care se limiteaza drastic fumatul in public. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO