Prima pagina

La Bursa, zvonurile au castigat batalia cu datele financiare

20.02.2003, 00:00 18

De cateva saptamani, brokerii nu mai astepta cu placere intalinrie cu clientii. Bursa continua sa scada, si putini dintre ei se hazardeaza sa faca previziuni prividn minimelele pe care le va atinge piata sau momentul cand aceasta isi va reveni.
Indicele BET al primelor zece societati cotate a atins ieri cea mai mica valoare de la inceputul acestui an, la 1.667 de puncte, coborand doar ieri cu 2,4%. Indicele BET-FI al societatilor de investitii financiare a pierdut ieri inca 2,8% si a ajuns iari la cea mai mica valoare de la finaului lunii august a anului trecut, iar cea mai mare companie cotata, Petrom, a pierdut, in doar doua sedinte de tranzactionare 12% din pret, adica valoarea de piata a companiei a scazut cu 160 milioane de dolari. Surse din piata afirma ca principalii vanzatori de actiuni Petrom au fost investitori straini.
Investitorii iau in considerare in ultima perioada mai mult zvonurile aparute pe piata decat rezultatele financiare ale companiilor. Demisia  directorului Petrom si informatiile privind intentia statului de a crea o companie in domeiul petrochimic care va prelua Otlchim si o parte din Petrom se numara potrivit brokerilor printre cauzele scaderii cotatiilor.  De atunci a inceput cadera actiunilor Petrom, in timp ce actiunile Oltchim nu au inregistrat doar trei tranzactii. Controlul Curtii de Conturi asupra societatilor de investitii financiare a influentat negativ pretul acestora la Bursa, desi este greu de apreciat ce proportie din scadere se datoreaza trecerii datelor de referinta si cat trecerii datelor de referinta pentru dividende.
"Scaderea preturilor actiunilor cotate din ultima perioada este generata de panica din piata. Daca luam in calcul rezultatele financiare ale companiilor, preturile ar trebui sa fie mai mari," a apreciat Nicu Pascu, analist la SIVM Broker.
Scaderea preturilor a fost insotita de o scadere a valorii tranzactiilor, ceea ce inseamna ca incertitudinile de pe piata i-au determinat pe multi investitori sa-si regandeasca deciziile de cumparare, iar brokerii nu se asteapta la o revenire a pietei pana la aparitia unor noi informatii " Piata nu isi va reveni pana cand pe piata nu vor aparea informatii concrete despre Petrom si controlul Curtii de Conturi la SIF-uri.," a comentat Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania.
Actiunile Petrom au inceput sedinta de ieri a Bursei in crestere ajungand pana la 1.150 lei/actiune, pret mai mare fata de cel de marti. Dupa o ora de tranzactionare cu lichiditate redusa, cotatiile au intrat in declin si au coborat continuu pana la 1.050 lei/actiune, interval in care s-au transferat doua pachete care au insumat 1,5 milioane de actiuni. La inchidere, ultimul transfer s-a realizat la 1.060 lei/actiune, adica in scadere cu 7% fata de ziua anterioara. Actiunile Petrom au fost cele mai tranzactionate de pe piata, cu o valoare a transferurilor de 6,3 miliarde de lei.
Pe piata actiunilor societatilor de investitii financiare ieri a fost o zi mai linistita fata de evolutia din zilele precedente. SIF Muntenia a mai coborat cu 9%, dar acest lucru s-a datorat in principal trecrii datei de referinta pentru acordarea dividendelor. Valoarea tranzactiilor cu titlurile acesteia a depasit cu putin 2,4 miliarde de lei. Alaturi de aceasta singura scadere in randul societatilor de investitii financiare a fost acea a actiunilor SIF Moldova, care au coborat ieri sub 2.000 lei/actiune. Ultima cotatie a actiunilor acesteia a fost de 1.990 lei/actiune, ceea ce reprezinta o scadere de 3%. Celelalte doua societati de investitii financiare ale caror actiuni au fost tranzactionate ieri au ramas la cotatiile din ziua anterioara, in timp ce SIF Banat-Crisana a fost suspendata de la tranzactionare datorita faprului ca societatea a publicat ieri rezultatele financiare preliminare pe anul trecut.
Singura din vedetele Bursei care a rezistat bine declinului pietei din ultimele sapamani se numara Banca Transilvania, care se afla aproape de maximul istoric de 3.700 lei/actiune. Actiunile bancii s-au transferat ieri intre 3.600 si 3.650 lei/actiune, iar ultima tranzactie s-a realizat la pretul maxim al zilei, identic cu pretul de inchidere din ziua precedenta. Cealalta banca cotata, Banca Romana pentru Dezvoltare va intra in ringul Bursei incepand de azi. Noile actiuni ale bancii au valoarea nominala de 3.000 de lei.  Brokerii se astepta pentru azi la valori mari ale tranzactiilor si la oscilatii mari de pret. Actiunile vechi aveau valoarea nominala de 5.000 de lei, iar ultima tranzactie de pe piata, de la sfarsitul lunii ianuarie s-a realizat la pretul de 30.500 lei/actiune.
O alta companie care a inregistrat o stabilitate a preturilor in ultimele zile a fost societatea de constructii Impact Bucuresti. Actiunile au fluctuat ieri intre 4.100 si 4.150 lei/actiune, iar ultimul transfer s-a realizat la 4.100 lei/actiune, la fel ca in ziua anterioara. Impact deruleaza in prezent o oferta publica de obligatiuni in valoare de 1,5 miliarde de lei, iar actionarii Impact pot subscrie actiuni noi la pretul de 2.523 lei/actiune.
Producatorii de medicamente s-au inscris in tendinta de scadere de pe piata. Cele mai tranzactionate au fost titlurile Antibiotice, care au consemnat transferuri in valoare de un miliard de lei. Pretul a pierdut 1,5% fata de valoarea din ziua precedenta, ajungand la inchidere la 1.920 lei/actiune. Toate tranzactiile de ieri cu actiunile Terapia s-au realizat la preturi inferioare celor de miercuri. Ultima tranzactie s-a perfectat la 4.400 lei/actiune, pretul minim al zilei, in scadere cu 2,2%, Cea mai mare scadere a fost insa consemnata de Sicomed Bucuresti care a coborat dupa o ora de tranzactionare pana la 2.000 lei/actiune. Acesta a fost si cotatia de inchidere in scadere cu 7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO