Prima pagina

Lanturile de benzinarii si-au dublat profiturile

14.05.2008, 18:07 32

Marile lanturi de benzinarii au inregistrat anul trecut profituri record, majoritatea companiilor petroliere reusind sa-si dubleze castigurile pe segmentul retailului de carburanti sau sa treaca de pe pierderi de milioane de euro la profituri uriase.
Astfel, OMV Romania, companie cumparata de Petrom in 2006, a obtinut anul trecut un profit net de 54,6 mil. lei (16,3 mil. euro), in crestere de 2,3 ori fata de rezultatul de 23,8 mil. lei (6,7 mil. euro) la afaceri de 1,67 mld. lei (500 mil. euro), cu 10% mai mari fata de 2006.
MOL Romania, filiala locala a grupului petrolier ungar MOL, a avut un profit net de peste 12 mil. euro, mai mult decat dublul performantei din 2006.
Agip Romania a avut un profit de 2,05 mil. euro, mai mult decat triplu fata de profitul de 0,6 mil. euro din 2006.
Cea mai surprinzatoare evolutie a avut-o segmentul de distributie din cadrul grupului Rompetrol, care a incheiat anul trecut cu un profit net de 8,2 mil. dolari (6 mil. euro), fata de pierderile de 13,8 milioane de dolari din 2006. Petrom si-a imbunatatit rezultatele pe retail pe fondul trecerii tuturor benzinariilor in sistem Full Agency (sunt operate de dealeri, dar detinute in continuare de companie), dar si datorita unor volume de vanzari mai mari.
Anul trecut de exemplu, barilul de titei a crescut in medie cu 13%, in timp ce pretul carburantilor a crescut cu mai putin de 10%.
Schimbarile majore au intervenit insa in ultimul trimestru al anului trecut cand pretul la titei a crescut cu 52% fata de ultimul trimestru din 2006.
"Cresterea volumelor vandute, ponderea semificativa in incasari a segmentului non-oil si reducerea costurilor sunt factorii care au stat la baza acestor cresteri", spune Adriana Marin, seful departamentului de analiza al CA IB Securities.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO