Prima pagina

Marriott intra pe piata libera a gazelor

26.01.2006, 21:14 10

JW Marriott, cel mai mare hotel de cinci stele din Romania, se pregateste sa faca economii serioase la factura de gaze prin negociere directa a preturilor de achizitie, asa cum fac rafinariile, fabricile de ciment sau alti giganti industriali care au acces la piata libera.

Marriott este primul hotel care intra pe piata libera a gazelor. Conducerea hotelului a solicitat recent Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) obtinerea statutului de consumator eligibil de gaze, postura ce i-ar permite sa-si negocieze singur cantitatile, preturile si sa-si aleaga propriul furnizor de pe piata.

De cealalta parte, captivii nu pot cumpara gaze decat de la Distrigaz Sud (pentru cei din sudul Romaniei) sau de la Distrigaz Nord la pretul fixat de ANRGN. Printre furnizorii activi se afla Wirom Gas, WIEE Romania sau Imex.

Cel mai important avantaj pe care-l confera accesul la piata libera a gazelor este acela ca pretul de achizitie al acestora este mai mic, uneori cu 20 - 30%, fata de cel platit de consumatorii captivi, de unde rezulta economii importante.

Postura de consumator eligibil este cea mai ravnita de consumatorii industriali sau comerciali, ale caror cheltuieli cu utilitatile (gaze, electricitate) sunt in crestere pe fondul majorarii tarifelor.

"ANRGN nu mai face dosare de acordare a licentei pentru consumatorii eligibili. Procedura implica transmiterea unei notificari din partea agentului care doreste obtinerea acestui statut. Nu se mai fac verificari, agentul asumandu-si intreaga raspundere. Pentru a deveni consumator eligibil, agentul trebuie sa inregistreze un consum de cel putin 124.000 de metri cubi pe an, mult mai scazut comparativ cu nivelul de 1,24 milioane metri cubi pe an in 2005.

Aceasta scadere a pragului de consum se datoreaza cresterii gradului de liberalizare a pietei", a declarat pentru ZF Gabriel Sarbu, directorul directiei de preturi si tarife in cadrul ANRGN.

Pentru comparatie, aproximativ o suta de apartamente de doua camere consuma in medie aproximativ 124.000 metri cubi pe an.

Reprezentantii JW Marriott nu au facut niciun comentariu pana la inchiderea editiei.

JW Marriott dispune de 402 camere si estimeaza pentru 2005 o cifra de afaceri de aproximativ 42 mil. euro. Potrivit ultimelor informatii disponibile, Marriott a fost evaluat recent la 150 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO