Prima pagina

Milosevici pierde in sondaje in favoarea candidatului opozitiei

04.09.2000, 00:00 13



Popularitatea presedintelui iugoslav Slobodan Milosevici continua sa scada in fata principalului candidat al opozitiei Vojislav Kostunita, in perspectiva alegerilor prezidentiale programate pentru 24 septembrie, relateaza agentia independenta de stiri Beta, citata de Reuters.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat saptamana trecuta de Institutul pentru atiinte Sociale (ISS) pe un esantion de 1.700 de persoane din Serbia, mai putin provincia Kosovo, Kostunita se bucura de sprijinul a 52% dintre votanti, in timp ce Milosevici detine doar 31% din optiuni.

Acesta este al treilea sondaj succesiv realizat de ISS care il crediteaza drept favorit pe Kostunita dupa ce Opozitia Democratica Sarba (DOS) - o coalitie formata din circa 15 formatiuni politice - si-a desemnat, in luna iulie, candidatul la scrutinul prezidential, primul care are loc prin sufragiu universal, pana in prezent presedintele iugoslav fiind desemnat de Parlament.

O data cu trecerea timpului, diferenta dintre cei doi creste in favoarea reprezentantului opozitiei, in precedentele doua sondaje de opinie Kostunita conducand cu 42% la 28% si, respectiv, cu 35% la 23%.

In cadrul campaniei electorale a actualului lider de la Belgrad pentru mentinerea functiei s-ar putea inscrie si anuntul facut joia trecuta de vicepremierul Nikola Sainovici referitor la vizita pe care Milosevici urmeaza sa o efectueze in Kosovo - provincie sarba aflata din iunie 1999 sub administratie ONU - si in Republica Muntenegru - parte componenta, alaturi de Serbia, a Federatiei Iugoslave.

Perspectiva unei asemenea vizite a provocat reactia imediata a NATO, un purtator de cuvant al Aliantei anuntand ca Milosevici va fi arestat daca va merge in Kosovo, pe baza inculparii sale de catre Tribunalul Penal International de la Haga, in mai 1999, pentru crime de razboi comise in Kosovo, transmite Mediafax.

Sigura de impactul pe care anuntul vizitei in Kosovo a lui Milosevici l-a avut asupra guvernelor ovccidentale, puterea de la Belgrad s-a abtinut ulterior sa mai dea declaratii pe acesta tema.

Milosevici a fost ultima data in Kosovo in iunie 1997, cu cateva saptamani inainte de alegerea sa, de catre Parlamentul federal, in functia de sef al statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO