Prima pagina

Nastase a renuntat la demisia lui, dar se gandeste la a altora

Nastase a renuntat la demisia lui, dar se gandeste la a altora
09.07.2004, 00:00 18

Adrian Nastase va ramane presedinte al PSD si isi va duce pana la capat mandatul de prim-ministru, insa vor urma o restructurare a echipei de la Palatul Victoria, precum si o alta la PSD.
Anuntul a fost facut de Adrian Nastase, care a confirmat ieri, la prima aparitie publica dupa o absenta de doua zile, ca a intentionat sa demisioneze din functia de presedinte al partidului de guvernamant. Adrian Nastase a sus, de la Palatul Victoria, ca ar fi vrut ca prin retragerea din varful PSD sa-si asume rezultatele alegerilor locale, dar sa dea si pentru a da un semnal favorabil schimbarilor radicale in partid. Este prima consemnare, la nivelul presedintelui PSD,  a unui rezultat negativ pentru PSD la alegerile locale.
A ramas inca neclarificata problema candidaturii la Presedintie. Adrian Nastase a facut trimitere la Congresul extraordinar al PSD de la sfarsitul lunii august, cand partidul de guvernamant isi va anunta oficial prezidentiabilul, dar nu s-a exprimat la modul explicit daca el va fi nominalizat sau nu.
Unul dintre efectele intregii discutii legate de eventuala demisie a lui Nastase de la conducerea partidului de guvernamant este separarea, in viitor, a activitatii de partid de cea guvernamentala.
Nastase a vorbit despre separarea activitatii politice de cea guvernamentala, lasand sa se inteleaga ca in zilele urmatoare va avea loc si o remaniere a echipei de la Palatul Victoria. Nu au existat detalii.
Aparitia lui Adrian Nastase de ieri a stat sub semnul unei intalniri care s-a consumat inca de la primele ore ale diminetii cu seful statului, Ion Iliescu. Intalnirea a durat mai putin de doua ore. Iliescu a spus, la finalul interventiei televizate a lui Nastase ca "a stat omul sa reflecte asupra unor lucruri". El a spus ca "nu stie de unde a aparut zvonistica asta. La noi imaginatia este bogata, probabil ca va face si precizarile cuvenite, dar lumea cauta intotdeauna senzatiile".
Iliescu a tinut sa explice, din nou, ca relatiile sale cu PSD tin mai mult de interesul sefului statului fata de partidul de guvernamant. Asta in conditiile in care opozitia ii ceruse presedintelui Iliescu sa se limiteze la textele Constitutiei, care ii interzic sefului statului sa se apropie de o formatiune politica.
La randul sau, Nastase a negat speculatiile aparute in presa, potrivit carora primul ministru ar fi fost nemultumit de criticile lui Iliescu si ca ar fi existat chiar o ruptura intre cei doi. "Intre mine si domnia sa este extrem de greu sa apara un conflict care sa duca la rupturi majore", a spus Nastase.
Opozitia a avut reactii imediate la declaratia lui Nastase. Liderul PNL, Theodor Stlojan, care va reprezenta Alianta D.A. in confruntarea electorala pentru fotoliul de sef al statului,  a spus ca gestul premierului este "penibil si il transforma pe liderul PSD intr-un lider sovaielnic si ineficient, al unui partid in deriva". Stolojan i-a mai cerut lui Nastase sa prin dificultatile prin care trece PSD sa nu compromita sansele de integrare a tarii in UE, pentru ca la mijloc ar fi interesele nu ale membrilor PSD, ci ale 20 de milioane de romani.
La randul sau, liderul PD, Traian Basescu, a considerat ca ar fi vorba despre un conflict intre Adrian Nastase si Ion Iliescu, care ar avea ca miza "razboiul pentru putere". Basescu este de parere ca nu s-a dat "batalia finala" intre cei doi si a invocat cazul inlaturarii din functia de prim ministru a lui Petre Roman ca argument al unei neintelegeri intre Iliescu si Nastase.
La nivelul PSD, au aparut reactii ale unor lideri din teritoriu, constituite intr-un val de efuziune la adresa lui Nastase. Acestia au spus ca in cazul in care Adrian Nastase ar fi demisionat, partidul s-ar fi confruntat cu un cutremur. Multi dintre acestia au spus ca Nastase si-a atins criteriile de performanta pe care PSD le-a stabilit pentru alegeri si ca nu ar fi avut nici un motiv serios sa demisioneze.
adelina.radulescu@zf.ro ; mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO