Prima pagina

Negocieri grele pentru prima vanzare la BCR

08.09.2003, 00:00 20



Negocierile "fata in fata" pentru vanzarea unui pachet de 25% plus doua din actiunile BCR catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, ar putea incepe de-abia saptamana aceasta, a declarat pentru Ziarul Financiar Nicolae Danila, presedintele BCR.



"Discutiile directe nu au inceput inca. Deocamdata, au avut loc mai multe schimburi de documente cu termene si conditii privind procesul de restructurare pe care banca trebuie sa-l traverseze. Nu este simplu", spune Danila.



Presedintele bancii afirma ca, desi este vorba de o metoda "hibrida" de privatizare, vanzarea pachetului minoritar de blocaj catre consortiul BERD-IFC este "un pas pe care trebuie sa-l facem, inclusiv pentru ca va da mai multa credibilitate bancii". Negocierile nu sunt usoare, avand in vedere ca BERD si IFC incearca sa se asigure ca vor avea un cuvant de spus in orientarea managementului celei mai mari banci romanesti.



Amanata de mai multe ori, inceperea procesului de privatizare ar trebui sa aiba loc in aceasta toamna, prima etapa fiind incheierea tranzactiei cu cele doua institutii financiare internationale.



Hilgedard Gacek, directorul BERD in Romania, aprecia luna trecuta ca proiectul contractului de vanzare-cumparare a pachetului de actiuni BCR ar putea ajunge intr-o faza finala la jumatatea acestei luni, astfel incat sa poata fi discutat in Consiliile de Administratie ale BERD si IFC. Termenul a fost asumat de Guvern ca un nou angajament luat in fata FMI, dupa depasirea celui convenit in primavara.



Tranzactia cu BERD si IFC urmeaza sa dea o indicatie de pret foarte importanta pentru principala etapa a privatizarii, respectiv vanzarea pachetului maoritar catre un investitor strategic.



Potrivit ultimei variante de strategie de privatizare aprobate de guvern, pretul minim de vanzare pentru o actiune din pachetul majoritar de 51% nu va putea fi mai mic decat pretul pentru o actiune platit pentru rascumpararea totala sau partiala a actiunilor vandute catre BERD si IFC.



Autoritatea pentru Privatizare detine un pachet reprezentand 69,8% din actiunile celei mai mari banci romanesti.



In prima jumatate a acestui an, BCR a inregistrat o scadere a profitului net pana la 75 milioane de dolari, fata de 97 mil.$ in primele sase luni din 2002.



La sfarsitul anului trecut, BCR ocupa locul 20 in topul celor mai mari banci din Europa Centrala si de Est, cu active de aproape 4,2 miliarde de euro. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO