Prima pagina

Palestinienii sunt optimisti, israelienii nu prea

17.07.2000, 00:00 18



Delegatiile israeliana si palestiniana care negociaza de cinci zile la Camp David, in SUA, cele mai dificile puncte din acordul de pace, au facut o serie de progrese si, conform unor surse apropiate convorbirilor, ar putea ajunge in cateva zile la un acord- cadru, relateaza Reuters. Potrivit acelorasi surse, pentru prima oara de la inceperea negocierilor, in tabara lui Yasser Arafat s-a inregistrat un oarecare optimism privind succesul summit-ului. "Ei lucreaza acum la un acord care ar putea fi finalizat in cateva zile. Principala problema o reprezinta acum o parte din capitolul statutul Ierusalimului si situatia refugiatilor palestinieni", au afirmat sursele citate.

O sursa din delegatia israeliana a declarat insa ca negocierile sunt "foarte dificile" si ca nu s-a ajuns la nici o intelegere. Presedintele american s-a straduit vineri sa aduca tratativele pe fagasul normal, dupa ce, in ajun, delegatia palestiniana respinsese o propunere americana de compromis, considerata ca favorabila pentru partea israeliana.

Yosef Lapid, liderul partidului israelian de opozitie Shinui, care a vorbit la telefon ieri-dimineata cu premierul israelian Ehud Barak, a declarat ca acesta "nu parea cel mai optimist om din lume". Purtatorul de cuvant al lui Barak, Gadi Baltianski, a spus ca premierul este pregatit sa stea la Camp David cat va fi nevoie pentru a ajunge la un acord. Aceasta inseamna ca negocierile vor continua si dupa plecarea presedintelui Bill Clinton in Japonia, la summit-ul G8 (Grupul celor mai puternic industrializate state plus Rusia).

Surse apropiate negocierilor au spus ca cele doua delegatii au lucrat din greu la subiectul statutul Ierusalimului, oras pe care fiecare din cele doua parti doreste sa il transforme in capitala statului sau. Presedintele Parlamentului israelian, Avraham Burg, vorbea saptamana trecuta atat de "largirea, cat si de stramtarea" Ierusalimului - prin aducerea unor colonii evreiesti aproape de oras in granitele actuale ale acestuia si prin scoaterea unor asezari palestiniene din apropierea Ierusalimului de sub controlul israelian.

Celelate puncte aflate in discutie sunt soarta celor circa patru milioane de refugiati palestinieni, granitele si tipul viitorului stat palestinian, precum si situatia colonistilor evrei din Cisiordania si Fasia Gaza. Un oficial israelian a declarat sub acoperirea anonimatului ca Israelul este gata sa acorde un drept de intoarcere limitat refugiatilor palestinieni aflati in tarile invecinate si sa contribuie cu 3,5 milioane de dolari la un fond international care va fi instituit pentru acestia.

In timp ce in SUA liderii palestinieni si israelieni faceau eforturi pentru ajungerea la un acord de pace, in orasul Hebron din Cisiordania au izbucnit sambata ciocniri violente intre colonistii evrei si populatia palestiniana. aapte palestinieni, dintre care trei ziaristi, au fost spitalizati dupa ce au fost atacati de un grup de colonisti radicali. Alti 20 de palestinieni au fost raniti, insa nu a fost necesara spitalizarea lor.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO