Prima pagina

paniolii de la Hercesa fac un cartier de locuinte pe locul fabricii de paine Titan

14.06.2005, 20:50 53

Compania spaniola Hercesa Imobiliare ar putea dezvolta un ansamblu rezidential pe locul fostei fabrici de paine Titan, dupa ce a semnat un precontract cu Loulis Romania, pentru achizitia unei suprafete de trei hectare unde vor fi construite blocuri de apartamente si spatii comerciale.

Hercesa este una din cele mai mari firme imobiliare din Spania, cu investitii de 300 milioane de euro numai in Portugalia.

Valoarea tranzactiei ar putea depasi 4 milioane de euro, iar valoarea proiectului ar putea urca spre 40 de milioane de euro.

"S-a semnat un precontract si in masura in care lucrurile decurg conform asteptarilor noastre, complexul Titan si terenul aferent vor fi vandute in cursul acestui an. Productia a fost relocata integral la noul complex de la Cernica, si nemaifolosind acest spatiu pentru productie, care este activitatea de baza a companiei, ne-am gandit ca ar fi o oportunitate imobiliara deosebita date fiind locatia si dimensiunea terenului", spune Nikolaos Voudouris, presedintele Loulis Romania.

"Planurile noastre iau in calcul dezvoltarea unui ansamblu rezidential care va include si o zona de spatii comerciale. Suprafata construita ar putea ajunge pana la 90.000 de metri patrati", a declarat Alejandro Solano, director general al Hercesa Imobiliare. El nu a avansat o valoare a investitiei, insa la aproximativ 500 de euro pe metru patrat construit cat este estimat de jucatorii din piata imobiliara este de asteptat ca valoaera proiectului sa poata ajunge la 40-45 de milioane de euro.

"O parte din finantare va fi reprezentata de aportul companiei - mama. Tot din Spania vom aduce si finantare bancara, deoarece la nivelul la care se situeaza costurile in Romania este mai usor sa apelam la banci spaniole. Mai ales ca bancile spaniole manifesta o deschidere catre piata romaneasca fiind chiar si cateva interesate sa isi deschida birouri in Romania", a mai spus Solano. El anticipeaza ca daca totul decurge conform planului, cele aproximativ 900 de apartamente destinate categoriei cu venituri medii urmeaza sa fie gata in cel mult doi ani.

Valoarea tranzactiei cu terenul depaseste 4 milioane de euro, iar contractul final va fi semnat in cateva luni, decizia finala de construire urmand a fi luata in functie de primirea unui aviz favorabil din partea autoritatilor pentru constructii.

Hercesa nu este singurul investitor spaniol care anunta investitii imobiliare. Compania Invarsa, detinuta de omul de afaceri spaniol Alfonso Cadaval, a achizitionat terenuri in centrul Bucurestiului in valoare de aproape 10 milioane de euro pentru demararea unui proiect de constructii de apartamente de lux, in valoare de 25-30 de milioane de euro. Invarsa a cumparat o suprafata de aproape 200.000 de metri patrati in apropierea hotelului Marriott din Bucuresti si in alte locatii centrale din Capitala.

O afacere similara celei realizate de Loulis au incercat si actionarii fabricii de paine Plevnei, care au avut trei oferte pentru vanzarea fabricii si a celor circa 8 hectare de pamant pe care le detin in apropierea centrului comercial Carrefour - Orhideea din Bucuresti.

Afacerea a cazut in parte, cei de la Plevnei vanzand doar cateva parcele de teren. Ungurii de la Pecs Gabona care detin fabricile de paine Dambovita si Panvitan au reusit sa le vanda in cea mai mare parte, iar pe fostul amplasament al fabricii Dambovita se construiesc deja blocuri.

Hercesa este o companie fondata in urma cu 30 de ani in Guadalajara, timp in care a construit mai mult de 7.000 de case si a participat la alte proiecte de amploare din Spania. Compania detine un portofoliu de 9 milioane de metri patrati in Spania, Portugalia si Romania.

Loulis este unul dintre jucatorii importanti din industria de morarit si panificatie cu afaceri estimate in acest an la 50 de milioane de euro, similare cu cele de anul trecut. ionut.bonoiu@zf.ro ; stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO