Prima pagina

PD in fata unei schimbari de locomotiva

07.06.2000, 00:00 9



Surpriza alegerilor din Capitala, Traian Basescu, ar putea sa creeze cateva surprize si in sanul propriului partid, avand in vedere popularitatea sa ridicata, care s-a rasfrant si asupra PD la scrutinul de duminica.

Conform ultimelor rezultate, Basescu a obtinut 17,21% din voturile bucurestenilor, in timp ce candidatii PD pentru consilieri - 11,21%. Chiar si la nivel national rezultatele Partidului Democrat la consilieri au fost inferioare scorului ministrului Transporturilor. Pentru consilieri locali, PD a obtinut 10,79% din voturi, iar pentru cei judeteni, 10,02%. La alegerile trecute, Petre Roman a reusit sa inmulteasca voturile PD, insa in ultimele sondaje liderul democrat nu intruneste decat 5% din optiuni, adica mai putin decat a luat partidul sau la locale.

Sociologul Sebastian Lazaroiu explica succesul lui Basescu prin faptul ca acesta este o personalitate puternica, "cea mai reprezentativa pentru PD", din moment ce Petre Roman se afla in sondaje "la nivelul partidului daca nu chiar sub el". In timp ce Roman s-a retras de la treburile partidului odata cu preluarea Ministerului de Externe, pierzand astfel din imagine, Basescu apare romanilor ca un om "hotarat, fiind - desi om politic - asimilat unui tehnocrat, care isi defineste foarte bine scopurile si are mijloace pentru a si le atinge", a aratat Lazaroiu.

Analistul politic Dan Pavel afirma si el ca "Basescu este unul dintre cei mai populari politicieni", fiind perceput ca "un om de actiune, care din momentul in care se angajeaza la ceva face acel lucru". Potrivit lui Pavel, scorul inregistrat de Basescu se datoreaza si campaniei electorale, care s-a facut pe "stilul punct ochit, punct lovit, iar una din tinte a fost candidatul CDR", Catalin Chirita. "Campania a scos in evidenta un om tare, care va face ordine, care va pune lucrurile la punct", a precizat el, adaugand ca Basescu a atras si din electoratul traditional al CDR si a ajutat PD sa recupereze voturi.

Totusi, cei doi specialisti au pareri diferite in privinta consecintelor pe care le-ar putea avea popularitatea lui Basescu asupra PD.

Sebastian Lazaroiu afirma ca nu l-ar "surprinde daca pana la toamna o sa avem niste reactii in interiorul PD, de jos in sus", pentru ca oamenii din teritoriu realizeaza ca ministrul Transporturilor este "varful de lance mai mult decat Roman". Este posibil, potrivit lui Lazaroiu, sa se impuna "un alt candidat la Presedintie", deoarece "Basescu poate sa tracteze partidul". Sociologul afirma ca acest lucru este dovedit si de alegerile din Bucuresti, unde PD a luat 11%, fata de cele 5-6 procente cu care il creditau ultimele sondaje.

In schimb, Dan Pavel sustine ca promovarea lui Basescu la conducerea partidului sau in cursa pentru Cotroceni nu se va putea realiza decat cu acordul lui Roman. Daca s-ar produce o miscare din teritoriu in favoarea lui Basescu, "s-ar rupe partidul", considera Pavel. "Roman are niste limite de orgoliu si personalitate: pozitia sa de sef al partidului si de candidat la Presedintie", iar cei care i-au contestat aceste doua calitati au plecat din PD, a spus analistul. In opinia sa, numai daca Roman va fi initiatorul, rocada ar putea avea succes. Pavel aminteste "legatura de loialitate" dintre Basescu si Roman, precum si faptul ca acesta a fost prinicpalul sustinator al candidaturii ministrului la primarie.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO