Prima pagina

Pericol de criza in Est?

08.08.2001, 00:00 8



Cresterea deficitelor bugetare si de balanta comerciala din tarile Europei de Est, inclusiv Romania, ar putea determina aparitia unei crize finaciare de tipul celei declansate in Asia in 1997, avertizeaza un articol publicat saptamana trecuta de editia germana a cotidianului Financial Times, Financial Times Deutschland. Romania si Bulgaria sunt considerati "copiii-problema".

Potrivit cotidianului german, "tari-problema" precum Romania si Bulgaria au inregistrat o crestere economica "record" de 5%.

Experienta "dureroasa" a tarilor din Asia arata insa cat de putin contribuie o rata ridicata a cresterii economice la protectia in fata "turbulentelor financiare", existand si un revers al cresterii economice, respectiv cresterea importurilor, in timp ce dinamica exporturilor slabeste.

Aceasta crestere a importurilor nu conduce, in mod obligatoriu, la o situatie de criza, iar tarile aflate intr-un proces de dezvoltare pot recurge la importuri inainte de a putea produce bunuri cu valoare adaugata mare.

Financial Times Deutschland precizeaza ca deficitele pot fi acoperite prin investitii straine in masini si echipamente, insa apreciaza ca Bulgaria si Romania, tari pe care le numeste "copii-problema", nu se pot astepta la un volum ridicat al investitiilor straine, spre deosebire de Polonia si Ungaria. In plus, criza asiatica a aratat ca nici rezervele valutare solide nu pot oferi o protectie absoluta.

Ziarul german prezinta in mod special situatia deficitului balantei comerciale a Romaniei care a atins, in anul 2001, un nivel de aproape sapte procente din Produsul Intern Brut (PIB), fata de numai 3,8%, in anul 2000.

Potrivit unei statistici realizate de Institutul de Studii Economice Comparative din Viena (WIIW), deficitul balantei comerciale a Romaniei este de 6,6% din PIB, nivel depasit numai de cel din Letonia, tara care inregistreaza un deficit de 7,1% si de Lituania, cu un deficit al balantei comerciale de 6,8%.

In acelasi timp, Bulgaria si Ungaria inregistreaza deficite de numai 4,2% si respectiv 4,4% din PIB.

Dinamica exporturilor va fi afectata si de conjunctura globala, iar competitivitatea marfurilor produse in Europa de Est se afla sub presiunea cresterilor salariale.

Financial Times Deutschland prezinta o statistica a cresterilor costurilor salariale in Europa de Est raportate la euro, potrivit careia cresterea acestor costuri in Romania a fost in perioada 1995-2000 de 5,1%. Potrivit datelor furnizate de WIIW si OECD, in Polonia cresterea costurilor salariale a fost, in acelasi interval, de 11,6%, iar in Bulgaria de 5,9%.

Doar in Slovenia aceasta crestere a fost, intre anii 1995-2000, de numai 1,3%. Slovenia inregistreaza, de altfel, si cel mai mic deficit al balantei comerciale, de numai 2,1%, si un deficit bugetar de 1,1%.

Romania a inregistrat in prima jumatate a acestui an o crestere economica sustinuta, bazata pe comertul exterior si relansarea productiei interne. Problema Romaniei in acest moment este cresterea mare a importurilor care a generat un deficit ridicat al balantei comerciale.

Acest lucru s-a vazut imediat in deficitul de cont curent. Static, situatia actuala nu este grava, dar daca trendul de crestere s-ar mentine, situatia ar deveni nesustenabila peste cateva luni.

Din acest motiv, BNR a cerut Guvernului sa adopte masuri de reducere a importurilor. Conform guvernatorului BNR Mugur Isarescu, autoritatile au discutat deja problema adoptarii unui pachet de masuri economice pentru temperarea cresterii importurilor. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO