Prima pagina

Pretul petrolului a depasit 71 de dolari, maximul ultimelor noua luni

Pretul petrolului a depasit 71 de dolari, maximul ultimelor noua luni
24.05.2007, 11:51 12

Cotatia petrolului a crescut astazi peste 71 de dolari, la o valoare record pentru ultimele noua luni, pe fondul ingrijorarii privind disputa nucleara dintre Iran si statele occidentale si al nivelului redus al stocurilor de benzina din SUA, inainatea sezonului de varf al cererii, transmite Reuters.

Petrolul tip Brent, considerat reprezentativ pentru evolutia mondiala a pretului titeiului, a fost cotat la 71,24 dolari pe baril, la 08:11 GMT, in crestere cu 64 de centi fata de ziua precedenta. Pretul a atins, in timpul tranzactiilor, un nou maxim al ultimelor noua luni, de 71,29 de dolari.

Cotatia petrolului de referinta pe piata americana a crescut cu 20 centi, la 65,97 dolari pe baril.

Preturile au fost influentate de intrarea a noua vase americane de razboi in Golful Persic, pentru exercitii, precum si de anuntul Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) privind extinderea programului nuclear de catre Iran.

Autoritatile de la Teheran inregistreaza progrese in procesul de imbogatire a uraniului, sfidand comunitatea internationala, ceea ce ar putea conduce la sanctiuni mai drastice pentru cel de-al patrulea mare exportator de petrol, la nivel mondial, au declarat observatorii ONU.

Accentuarea tensiunilor din Iran se adauga ingrijorarii privind nivelul insuficient al stocurilor de combustibili din SUA, principalul stat consumator.

Stocurile de benzina ale Statelor Unite au crescut cu 1,5 milioane de barili saptamana trecuta, potrivit datelor oficiale, dar analistii spun ca acestea se afla inca sub nivelul mediu, inainte de sezonul de de vara, cand cererea avanseaza semnificativ. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO