Prima pagina

Romcarbon, controlata de taiwanezi

03.06.2003, 00:00 33

Doua companii cu capital taivanez au ajuNs saptamana trecut sa detina peste jumatate din capitalul singurului producator roman de masti de gaze, Romcarbon Buzau. Living Plastic Industry, companie cu capital taivanez a ajuns saptamana trecuta la o detinere de 38,3% din capitalul companiei romanesti Romcarbon. O alta companie cu capital taivanez , Unitai International, detine alte 12,5%. Cele doua companii controleaza acum peste 51% din capitalul Romcarbon, dar reprezentantii lor afirma ca nu exista nici o alta legatura intre ele. Alaturi de mastile de gaze, Romcarbon este singurul furnizor roman de carbune activ, si mai produce folii pentru ambalat si filtre pentru motoare auto.
Living Plastic Industry (LPI) a preluat de la Asociatia Salariatilor Romcarbon pachetul de 32% printr-un contract de novatie, adica odata cu preluarea actiunilor si-a asumat si obligatiile aferente contractului de privatizare. Conform lui Cristinel Dobrota, manager la LPI, compania a returnat salariatilor cele 6,8 mld. lei deja platiti catre APAPS, a achitat ratele restante in valoare de 4 mld. lei si urmeaza sa plateasca inca trei rate a 2,5 mld. lei, la care se vor adauga si dobanzi , adica peste 18 mld. lei (0,5 mil. euro).
Oficialii LPI afirma ca intentionaza sa realizeze la Romcarbon investitii de 300.000 de euro in productia de polistiren expandat, cel folosit, de exemplu pentru ambalarea fructelor si a carnii in supermarketuri. Criza de lichiditati cu care s-a confruntat Romcarbon in ultima peruioada ar putea necesita investitii suplimentare, iar noii actionari spun ca studiaza posibilitatea de a realiza investitii noi in productia de filtre auto. LPI are peste 500 de angajati produce deja la Buzau mai multe tipuri de ambaleje din plastic, din care o parte sunt realizate in una din sectiile de productie ale Romcarbon. Alaturi de taivanezi, celalalt actionar important al Romcarbon este SIF Transilvania, cu 28% din actiuni.
Pretul actiunilor Romcarbon s-a triplat pe piata RASDAQ in ultimele 12 luni, multi dintre investitori mizand pe o mbunatatire a situatiei financiare razboiul din Iraq, care a produs o explozie a cererii pe piata mastilor de gaze. In primul trimestru al anului trecut, Romcarbon inregistra o scadere a cifrei de afaceri cu 13% pana la 137 mld. lei si un profit de 3 mld. lei.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO