Prima pagina

Rusia, ravasita de atacuri teroriste

02.09.2004, 00:00 13

Rusia traverseaza o serie neagra a atentatelor teroriste. Intr-o singura saptamana au avut loc patru atacuri majore, ceea ce ar putea infirma teza omului forte de la Kremlin, Vladimir Putin potrivit careia fenomenul este sub control in Rusia si fostele republici sovietice.
Cel putin 200 de elevi si peste 40 de profesori au fost luati ieri ostatici intr-o scoala din Osetia de Nord, republica rusa din Caucaz, limitrofa Ceceniei. Teroristii ameninta ca vor arunca scoala in aer, ca vor ucide cate 50 de copii pentru fiecare dintre oamenii lor ucisi de fortele de ordine si ca vor executa cate 20 de elevi pentru fiecare terorist ranit. In schimbul de focuri de ieri dimnineata si-au pierdut viata ce putin sapte persoane, intre care un terorist.
Luarea de ostateci s-a petrectut la doar o zi dupa un atentat sinucigas, la Moscova, intr-o statie de metrou si la o saptamana dupa explozia in aer a doua avioane de linie - atentat revendicat de o grupare islamista care sustine ca ii sprijina pe separatistii ceceni.
Duminica in Cecenia au avut loc alegeri prezindetiale castigate de omul lui Putin, iar presedintele rus a dat asigurari ca terorismul cecen este sub control. Vreme de cateva zile fortele ruse au negat ca prabusirea celor doua avioane in care si-au pierdut viata aproape 90 de persoane ar fi un atac terorist, pista confirmata ulterior.
Este greu de prevazut finalul actiunii teroriste de ieri, pentru ca autoritatile de la Moscova au ripostat intotdeauna foarte dur - le-a pasat prea putin de victimele civile, singurul scop fiind eliminare cu orice pret a teroristilor. De pilda, in octombrie 2002, un comando cecen a luat ostateci intr-un teatru din Moscova peste 800 de persoane. Dupa doua zile si jumatate fortele de securitate ruse au luat cu asalt cladirea, au folosit un gaz letal, i-au ucis pe cei 41 de teroristi si, o data cu ei, 129 de ostateci. Nici azi nu se stie ce gaz a fost folosit. Planeaza suspiciuni si asupra unui atentat, la Moscova, cand un imobil de locuinte a sarit in aer, iar Putin a pus atacul pe seama cecenilor. A fost un mobil pentu o ofensiva dura in republica separatista, dar pista cecena nu a fost confirmata nici astazi.
Ieri, un grup de 17 persoane inarmate purtand centuri pline cu explozibili i-a luat ostateci pe elevii si profesorii unei scoli din orasul Beslan din Osetia de Nord si a cerut in schimbul vietii lor punerea in libertate a detinutilor din Ingusetia, considerati de Rusia drept teroristi. Fortele ruse au efectuat numeroase arestari in Ingusetia (si ea vecina cu Cecenia), dupa ce in iunie zeci de persoane au fost ucise intr-un atac cecen indreptat impotriva fortelor speciale rusesti.
Scoala in care au fost luati ieri ostatecii este o cladire foarte mare, cu trei etaje, in care invatau copii cu varste intre 7 si 17 ani. Potrivit autoritatilor din Osetia de Nord, in ea invata peste 400 de copii, dar este greu de spus cati dintr ei sunt in cladire. Ieri in Osetia de Nord ca, de altfel, in intreaga Rusie, a inceput anul scolar, iar multi parinti si-au insotit copii la reluarea cursurilor. BBC transmirea ca peste 240 de persoane - copii si parinti - sunt ostateci, in vreme ce Reuters vorbea de peste 400 de persoane. Vladimir Iakovlev reprezentantul Kremlinului in sudul Rusiei a spus ca nu se stie de cati ostateci este vorba.
Copii au fost inchisi in sala de gimnastica a scolii, in care au fost amplasate bombe, dar unii dintre ei s-au ascuns in timpul asaltului teroristilor, iar spre pranz au inceput sa fuga. S-a relatat, de la fata locului, ca 50 dintre ei au scapat astfel. O stire, neconfirmata oficial, spunea ca teroristii au eliberat 15 copii.
 Grupul teroristilor este alcatuit din barbati si femei, toti avand fetele acoperite. Au existat mai multe tentative de  dialog cu ei, unul initiat de de marele muftiu al Osetiei de Nord, Ruslan Vagatov. El a intrat in scoala, dar teroristii au refuzat sa negocieze cu el. Doi oficiali ai guvernului local din Osteria de Nord s-au oferit sa ia locul copiilor ostatici, dar au fost refuzati. Pentru o vreme, teroristii au obligat copii sa stea in fata ferestrelor, folosindu-i drept scuturi umane. Agresorii au transmis un numar de telefon prin care pot fi contactati, dar aseara numarul nu functiona, din motive necunoscute. Ei au solicitat si venirea la fata locului a presedintelui Osetiei de Nord, Aleksandr Dzasohov, a presedintelui Ingusetiei, Murat Ziazikov, si a medicului pediatru Leonid Roshal - cel care negociase predarea ostaticilor din teatrul moscovit, in octombrie 2002.
 Identitatea teroristilor nu era cunoscuta pana aseara, dar liderul separatist cecen Aslan Mashadov a spus ca nu are nici o legatura ei. Mashadov, care nu mai este recunoscut de autoritatile ruse seascunde in muntii Ceceniei, intr-o zona greu accesibila.
Marti seara, la Moscova a avut loc un atentat terorist soldat cu moartea a cel putin opt persoane si ranirea a altor 18. atentatul s-a produs la intrarea in statia de metrou Rijskaia. Atentatorul este o femeie cecena. In explozia celor doua avioane rusesti, considera drept principali suspecti doua femei imbarcate in avioane cu pasapoarte pe nume cu rezonanta cecena.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO