Prima pagina

Salariatii romani de la Michelin au devenit investitori externi

19.05.2003, 00:00 621

Angajatii din Romania ai producatorului de anvelope Michelin  au cumparat actiuni ale grupului, tranzactionate pe piata externa, in valoare de 250.000 de euro.
Din cei 3.500 de salariati romani, aproape 70%, respectiv 2.320 de persoane, au achizitionat, la un pret preferential, titluri ale companiei franceze, a declarat Ziarului Financiar Cristina Hanganu, director de comunicare al Michelin Romania.
Altfel spus, fiecare angajat care a participat la aceasta oferta a cumparat in medie actiuni in valoare de peste 100 de euro, adica aproximativ un salariu lunar mediu net pe economie.
"A fost calculata o schema de discounturi astfel ca primele 20 de actiuni au putut fi cumparate cu 11,5 euro/actiune, urmatoarele 20 de actiuni costau 15,3 euro, iar peste acest plafon, o actiune costa 23 de euro, in conditiile in care pretul mediu pe piata a fost, in luna anterioara ofertei, de 28,17 euro/actiune. In Romania, salariatii au achizitionat in medie cate 8,6 actiuni de persoana, dar au fost si oameni care au cumparat cate o singura actiune doar pentru a deveni actionar al Michelin", a precizat Hanganu.
Pentru moment insa, angajatii nu pot castiga decat din incasarea de dividende, avand in vedere ca nu pot vinde actiunile in urmatoarea perioada. "Salariatii nu pot vinde imediat titlurile, avand in vedere ca le-au luat la preturi preferentiale, avand chiar si optiunea de a le achita in rate. Ei vor putea sa le vanda doar peste cinci ani, insa au si varianta de a le vinde imediat daca au loc evenimente speciale (cum ar fi un deces in familie sau o casatorie)", a precizat Hanganu. Ea a adaugat ca titlurile pot fi vandute la bursa din Paris, iar tranzactiile vor fi intermediate de un broker platit de Michelin.
Actiunea Michelin nu este o premiera pentru Romania. Astfel de programe au mai desfasurat Lafarge Romania si McDonalds Romania.
Michelin este unul dintre cei mai importanti producatori mondiali de anvelope, cu vanzari anuale de 15,6 miliarde de euro si peste 100.000 de salariati. Grupul francez a decis sa se implice mai puternic pe piata romaneasca in 2001, cand a cumparat trei fabrici ale grupului Tofan, Silvania Zalau, Victoria Floresti si activitatea de resapare Tofan Recap, 20 de depozite cu vanzare, precum si intreaga retea de puncte de vanzare francizate Automaxima, care au fost incluse in cadrul unei companii de tip holding, Michelin Romania. Vanzatorii: omul de afaceri Gelu Tofan si fondul de investitii Nomura. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, insa cea mai vehiculata suma este de 100 de milioane de dolari. Capitalizarea bursiera a Michelin este de circa 4,5 mld. euro. bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO