Prima pagina

Tinte General Electric: centre medicale, energie si consumer finance

23.10.2003, 00:00 12

General Electric (GE), cea mai mare companie din lume ca vanzari, a demarat un proiect de 20 de milioane de dolari pentru dotarea a opt centre medicale in Romania.
Grupul american vrea, de asemenea, sa isi intareasca prezenta in domeniul energiei si industriei pentru aviatie si are in vedere pe termen mediu o investitie in afacerile de consumer finance (credite pentru consum - n.r.), a explicat pentru Ziarul Financiar Ferdinando Beccalli, presedintele GE Europe, care a venit pentru a doua oara in Romania, saptamana aceasta.
Beccalli a fost numit presedinte al GE Europe anul trecut, cand a si vizitat Romania pentru prima data in noua calitate cu scopul declarat de studia posibilitatile pentru cresterea afacerilor grupului american pe piata romaneasca.
De anul trecut, GE Europe a initiat proiectul centrelor medicale, a finalizat o investitie de 10 milioane de dolari in societatea mixta infiintata cu Turbomecanica Bucuresti si a continuat sa cumpere produse in valoare de peste 50 de milioane de dolari de la firme romanesti.
"Strategia din ultimul an pentru Romania a urmarit cresterea afacerilor din domeniul aparaturii medicale, industriei pentru aviatie si energiei. Dupa ce aceste trei directii de dezvoltare vor fi bine conturate, vom avea in vedere si afaceri in sectorul de consumer finance sau domeniul imobiliar", a declarat Beccalli.
GE este cea mai complexa companie din lume, cu afaceri in cele mai diverse domenii de activitate: aeronave, echipamente pentru curent electric, echipamente medicale, asigurari, electricitate, bunuri de consum, finantari sau industria materialelor plastice.
Proiectul pentru modernizarea celor opt centre medicale a inceput in primavara, prin deschiderea primului centru la Arad, si se va finaliza in anii urmatori.
"Pana la sfarsitul acestui an vom finaliza al doilea centru,, la Constanta,  iar in 2004 inca doua (Fundeni si Petrosani - n.r.). Fiecare centru necesita investitii de 2,5 milioane de dolari, care vor fi sustinute de Euromedic, firma din care detinem 33%", a precizat presedintele GE Europe.
Centrele, care vor oferi servicii de diagnosticare si analize, vor fi construite sub forma de parteneriat public - privat, echipamentele medicale necesare urmand sa fie furnizate de GE.
Desi puternica in zona Europei Centrale, in special in Ungaria, prezenta General Electric in Romania a fost mai degraba modesta: o investitie de cateva milioane de dolari in actiuni Banc - Post si contracte de cumparare si vanzare de zeci de milioane de dolari anual.
Grupul american a devenit mai activ anul trecut, cand a infiintat impreuna cu Turbomecanica o societate mixta in care GE a investit 10 milioane de dolari. Societatea produce piese si subansamble pentru motoarele de aeronave fabricate de GE in Franta.
"Societatea mixta va avea anul acesta o productie de 15 milioane de dolari, cumparata in totalitate de GE. Este o dovada ca luam foarte in serios dezvoltarea acestei afaceri", afirma Beccalli.
Echipamentele pentru productia, transportul si distributia energiei electrice sunt un domeniu prioritar pentru GE la nivel international. Americanii vor incerca sa isi asigure suprematia in domeniu si pe o piata romaneasca de profil, estimata la cateva miliarde de dolari in urmatorii 10 zece ani, pe care au o prezenta puternica si grupurile europene ABB, Siemens sau Alstom.
GE a incheiat astfel in ultimul an memorandumuri de colaborare cu multe din companiile romanesti din acest sector, ultimul fiind semnat cu Transelectrica.
"Suntem lideri mondiali in furnizarea de echipamente pentru toate formele de energie: hidro, termo, eoliana sau nucleara. Romania are nevoie de investitii substantiale in aceste domenii iar noi putem participa la proiecte atat ca finantatori cat si ca antreprenori sau furnizori", a spus Ferninando Beccalli.
GE Capital, divizia financiara a grupului american, este societati importante de investitii la nivel mondial, insa cu o prezenta foarte redusa in Romania. In ultimul an, pe piata au existat informatii ca GE Capital este interesata de afaceri in domeniul imobiliar sau cel de consumer finance.
"GE se va implica cu siguranta la un moment dat in afaceri de consumer finance in Romania. Nu stim cand si sub ce forma pentru ca asteptam inca clarificarea legislatiei in domeniu. Sectorul imobiliar nu este inca o prioritate pentru noi", afirma Beccalli.
GE Capital a fost in urma cu cativa ani cel mai important actionar al Banc Post, dar a decis sa vanda cea mai mare partea a actiunilor, ramanand cu o participatie de aproximativ 8%. In prezent, pe piata bancara este data ca aproape sigura vanzarea actiunilor GE catre actualul actionar majoritar al Banc Post, banca elena Eurobank. Oficialii GE nu au dorit sa comenteze pe marginea acestor informatii.
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO