Prima pagina

Topul celor mai buni 100 de tineri manageri din Romania

Topul celor mai buni 100 de tineri manageri din Romania

Click pentru imaginea marita

14.05.2008, 18:02 2462

Editia din acest an a catalogului "100 tineri manageri de top" editat de revista BUSINESS Magazin prezinta 100 de povesti de succes ale unora dintre cei mai cunoscuti tineri manageri sau antreprenori romani de sub 40 de ani.
Printre ei sunt Iulian Dascalu, singurul roman care a avut puterea sa se lupte cu mari grupuri straine in domeniul constructiei de malluri, sau Gabriel Carlig, creatorul Jolidon, si Florin Panea, fondatorul Leonardo, poate singurele branduri din industria usoara care au reusit sa iasa cu succes in strainatate.
"100 tineri manageri de top" apare astazi pe piata cu revista Business Magazin.
"Din 2000 incoace a fost un boom economic pe piata din Romania care le-a oferit oportunitati multiple tinerilor, deoarece la acea vreme nu existau competente pe piata", explica Florin Luca, fost director de resurse umane al BRD, nivelul de competenta si putere in business la care au ajuns acesti tineri in doar cativa ani de activitate profesionala. Luca a devenit de anul acesta responsabil pentru strategia de resurse umane a Societe Generale. Relocat de aproximativ o luna in Paris, Luca este unul dintre cei 300 de tineri prezentati in editiile din ultimii trei ani ale catalogului "100 tineri manageri de top".
Catalogul prezinta in fiecare an 100 de tineri manageri sau intreprinzatori, dar urmareste si parcursul profesional al celor prezentati in editiile trecute. Astfel, editia de anul acesta cuprinde de fapt 300 de tineri manageri, practic cr?me de la cr?me a tinerilor manageri din Romania.
"Sunt multi tineri manageri, deoarece generatia care a intrat in multinationale la sfarsitul anilor '90 a beneficiat de cresterea rapida a acestor companii din ultimii ani", adauga Serban Toader, senior partner al KPMG Romania.
Pentru fiecare dintre tinerii manageri romani, oportunitatile de avansare au venit mult mai rapid decat in alte state din vestul Europei, mai ales pe masura cresterii afacerilor si a retragerii managerilor straini din pozitii precum sef de departament sau country manager, "oferind expunere si totodata posibilitatea de a aplica la scara mai larga cele invatate, dupa cum spune Csaba Gergely, senior manager in departamentul de consultanta in resurse umane al PricewaterhouseCoopers Romania. Dar, tot el crede ca, dincolo de capacitatile profesionale, avansarea a mai tinut si de noroc.
Tinerii cu varste de pana in 40 de ani care conduc afaceri de zeci si sute de milioane de euro sau care au inregistrat pana la aceasta varsta o ascensiune fulminanta in cariera au devenit un element obisnuit in mediul de afaceri romanesc in ultimii zece ani.
"Cand profesorul coordonator de la MBA mi-a vazut CV-ul, m-a privit neincrezator si mi-a spus zambind ca pentru a putea avea o astfel de traiectorie profesionala intr-una din tarile din vestul Europei trebuia sa am cel putin 50 de ani". Povestirea lui Radu Tanasescu, cel care la 30 de ani conduce Bucuresti Mall si Plaza Romania, cele doua centre comerciale ale grupului turcesc Anchor, este valabila la fel de bine si in cazul altor tineri manageri din constructii, sectorul financiar si mai ales in industria IT&C.
Analistii si tinerii manageri deopotriva sunt de acord ca persoanele care au mai putin de 40 de ani si se afla in pozitii de management "au prins un tren exceptional".
Ritmul exploziv de crestere al economiei romanesti si criza de personal generalizata au facut ca performantele inregistrate de cei care si-au asumat responsabilitati sa fie recompensate cu salturi importante in ierarhie si pachete de salarii care au inceput sa rivalizeze sau in unele cazuri sa le depaseasca pe cele ale vecinilor de la vest.
Iar ritmurile rapide de evolutie ii face pe acesti tineri sa doreasca din ce in ce mai mult, chiar daca, potrivit analistilor, pe masura diminuarii ritmului de crestere economica este de asteptat sa scada si sansele de avansare.
"In companiile multinationale, dinamica de avansare a scazut. Trebuie sa tinem cont de faptul ca sunt anumite etape clar definite si esentiale de parcurs pentru a putea ajunge la varf; sa sari peste etape este riscant si pentru angajat, si pentru companie", spune Csaba Gergely, senior manager in cadrul departamentului de consultanta in resurse umane al PricewaterhouseCoopers Romania. Totusi, multinationalele raman o rampa de lansare pentru cei mai multi dintre tinerii romani. "Multinationalele au reprezentat pentru piata autohtona o adevarata mana cereasca in ceea ce priveste pregatirea generatiilor de business manageri. Aceste companii au grabit ritmul de adaptare a sistemului la standardele internationale, cu ajutorul instrumentelor pe care le-au adus - programe de pregatire profesionala, acces la know how, informatizare, stagii in strainatate", spune Valeria Mihaiescu, HR regional director in cadrul Deloitte Balkans.
Lansarea celei de-a treia editii a catalogului "100 de tineri manageri de top" realizat de revista BUSINESS Magazin a fost insotita de un eveniment in care au fost acordate zece premii pentru managerii cu performante deosebite in domeniile in care activeaza.
Cele zece premii au fost acordate in urma selectiei pe care au facut-o reprezentanti ai pietei de HR precum George Butunoiu (George Butunoiu Consulting), Madalina Didea (HART Human Resources Consulting), Daniela Necefor (Total Business Solutions) si Adrian Stanciu (Human Synergistics).
Cele mai importante criterii de selectie au fost anvergura postului, varsta, impactul social al functiei, factorul de coerenta (constanta intr-un anumit domeniu), vizibilitatea pe piata pe care activeaza si studiile.
Sase dintre premii au fost acordate lui Ovidiu Balan, Director general Goodyear (categoria Consumer markets), Sorana Baciu, Director corporate development Petrom (categoria Industrial markets), Iulian Stanciu, Director general Asesoft Distrbution (categoria IT&C), Bogdan Mihoc, Director Trezorerie la UniCredit Tiriac (categoria Financial services), Alexandru Reff, Partener Deloitte (categoria Alte Servicii) si Gabriel Carlig, Director general Jolidon (categoria Antreprenoriat).
Patru premii speciale au fost acordate lui Iulian Dascalu, presedinte Iulius Group, pentru "Cel mai mare proprietar roman de mall-uri", Ancai Georgescu, director resurse umane Romtelecom, pentru "Cariera internationala", lui Horatiu Florescu, vicepresedinte Colliers - premiul special "Piata de inchirieri de birouri sunt eu" si fratilor Ionut si Robert Negoita, premiul special "Think big".

Castigatori 2008
Ovidiu Balan, Director general Goodyear - categoria Consumer markets
Sorana Baciu, Director corporate development Petrom - categoria Industrial markets
Iulian Stanciu, Director general Asesoft Distribution - categoria IT&C
Bogdan Mihoc, Director trezorerie UniCredit Tiriac - categoria Financial services
Alexandru Reff, Partener Deloitte - categoria Alte Servicii
Gabriel Carlig, Director general Jolidon - categoria Antreprenoriat
Iulian Dascalu, presedinte Iulius Group - premiul pentru "Cel mai mare proprietar roman de mall-uri"
Anca Georgescu, director resurse umane Romtelecom - premiul pentru "Cariera internationala"
Horatiu Florescu, vicepresedinte Colliers - premiul special "Piata de inchirieri de birouri sunt eu"
Ionut si Robert Negoita, grupul Pro Confort - premiul special "Think big"

Castigatori 2007
Gabriel Alexandru, vicepresdinte Cris-Tim - categoria Consumer markets
Vlad Seitan, Director retail OMV Mineraloel- categoria Industrial markets
Vladimir Sterescu, Director general EasyCall- categoria IT&C
Septimiu Postelnicu, Presedinte Unicredit Leasing - categoria Financial services
Tudor Dragomir-Niculescu, Director General Turabo - categoria Alte Servicii
Ioan Ciolan, Presedinte Ambient - categoria Antreprenoriat
Adrian Urda, CEO Altex - premiul pentru "Curaj in afaceri"
Bogdan Putinica, director general IP Devel - premiul pentru "Cel mai cunoscut tanar manager in strainatate"
Radu Lucianu, managing partner Eurisko - premiul pentru "Cel mai bun prieten al dezvoltatorilor imobiliari"
Dana Cortina, director general Porsche Romania - premiul pentru "femeia care a reusit intr-o industrie a barbatilor"

Castigatori 2006
Dragos Dinu, Chief Executive Officer A&D Pharma - categoria Consumer markets
Dorin Gherman, Director General Rompetrol Grup - categoria Industrial markets
Daniel Ionescu, Director Bitdefender, Softwin - categoria IT&C
Cornel Marian, Investment Manager Oresa Ventures - categoria Financial services
Bogdan Georgescu, Director General Colliers International - categoria Alte Servicii
Dan Ostahie, Presedinte Altex - categoria Antreprenoriat
Sergiu Puianu, Head of ALM&Sales for SEE HVB - premiul pentru "Bancherul care administreaza cei mai multi bani"
Emma Popa-Radu, Partner Advent International - premiul pentru "Administrarea fondului cu cele mai spectaculoase exituri"
Mihai Ghyka, Director General Interbrew - premiul pentru "Cel mai polivalent manager"
Codrut Pascu, Managing Director Roland Berger Strategy Consultants - premiul pentru "Cea mai spectaculoasa cariera internationala"

Sorana Baciu, 39 de ani, a venit la Petrom la sfarsitul anului trecut si se ocupa de stabilirea punctelor de dezvoltare strategica, precum si de relatia cu investitorii. Inainte a lucrat trei ani in grupul Porsche, unde a fondat Porsche Bank, si sapte ani la ING, ultimul proiect acolo fiind cel de francize, o noutate pentru piata romaneasca.

Gabriel Carlig, 40 de ani, presedintele si fondatorul grupului clujean Jolidon, este unul dintre putinii oameni de afaceri care au dus afacerea dezvoltata in Romania si peste hotare. Carlig a achizitionat in 2004 si 2006 doua fabrici locale (Argus si LCS Conf), iar in 2007 Jolidon a achizitionat producatorul italian de lenjerie Emmeci.

Iulian Dascalu, 39 de ani, este cel mai activ dezvoltator de malluri din Romania. Afacerea cu malluri a inceput-o in anul 2000, cu primul mall deschis la Iasi, Iulius Mall. Dupa mallul de la Iasi au urmat, in 2005, unul la Timisoara si la Cluj, inaugurate la sfarsitul anului trecut. Cel mai mare proiect este insa ansamblul rezidential Palas din Iasi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO