Prima pagina

Troica Uniunii Europene, in vizita la Kremlin

30.05.2000, 00:00 9



Reuniunea la varf Rusia-Uniunea Europeana s-a deschis ieri dimineata, la Kremlin, in prezenta presedintelui Vladimir Putin si a celor trei demnitari care reprezinta UE: presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, presedintele in exercitiu al Uniunii, Antonio Guterres si inaltul reprezentant al UE pentru relatii externe si de securitate, Javier Solana.

"Rusia a acordat si acorda o importanta primordiala relatiilor sale cu Europa, iar principiile pe baza carora s-a realizat unificarea Europei sunt si principiile Rusiei", a declarat liderul rus la deschiderea lucrarilor, precizand ca tara sa inca se considera o putere europeana. El a adaugat ca, "prin pozitia sa geografica, prin cultura sa si prin initiativele de integrare economica, Rusia a fost, este si va ramane o tara europeana".

Reprezentantii troicii europene si-au propus sa discute in detaliu cu oficialii rusi despre conflictul din Cecenia si modalitatile de solutionare a lui pe cale politica, extinderea UE catre tarile Europei Centrale si de Est si consecintele acestui lucru pentru Rusia si perspectivele reformelor economice in Rusia. Rusii si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu posibila pierdere a pietelor sale traditionale din regiune, insa Javier Solana si-a exprimat increderea ca cele doua parti vor putea sa rezolve aceasta problema. "Inconvenientele pentru Rusia legate de reorientarea catre Vest a economiilor tarilor din Europa Centrala si de Est, inclusiv a economiilor celor trei state baltice, pot fi rezolvate de Rusia si de UE fara sa aduca vreun prejudiciu intereselor celor doua parti. Sunt sigur ca, pe termen lung, extinderea UE va fi avantajoasa pentru Rusia. Ea va permite o largire a zonei de stabilitate si securitate si va deschide noi piete cu oportunitati proaspete pentru comert si investitii", a declarat Solana.

La summit au fost prezenti si premierul rus Mihail Kasianov, ministrul de externe Igor Ivanov si consilierul presedintelui Putin pe probleme economice, Andrei Illarionov.

Premierul portughez Antonio Guterres, a carui tara detine in prezent presedintia UE, a declarat ca Uniunea priveste Moscova ca pe un partener important si un jucator cheie in eforturile de a construi o Europa stabila si democrata.

Relatiile dintre Moscova si Bruxelles au fost tensionate in ultimele luni din cauza campaniei militare ruse din Cecenia. "Uniunea Europeana considera drept o datorie morala sa protesteze impotriva faptului ca oameni nevinovati sufera de pe urma actiunilor militare", a declarat Javier Solana, citat de ziarul "Izvestia".

Pentru Putin, intalnirile pe care le-a avut ieri cu oficialii europeni reprezinta doar inceputul unei ofensive diplomatice de proportii, care va include, la sfarsitul acestei saptamani, si un summit cu presedintele american Bill Clinton.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO