Prima pagina

Un gigant german la vanatoare de fabrici de BCA

08.11.2004, 00:00 66

Compania germana de materiale de constructii Xellaporenbeton, parte a gigantului Haniel - Bau Industrie cu afaceri de 1,5 mld. euro pe an, vrea sa achizitioneze unul din cei mai mari producatori de BCA din Romania, avand pana acum pe lista Simcor Oradea, Elpreco Craiova, Macon Deva si Prefabricate Vest Bucuresti, au spus pentru ZF surse apropiate discutiilor.
Germanii sunt de peste un an de zile in cautarea unei oportunitati  pentru intrarea pe piata romaneasca de BCA, unde au anuntat ca sunt interesati atat de achizitii, cat si de realizarea unor proiecte de la zero.
Xellaporenbeton a comandat deja un studiu de piata pe BCA in Romania, o afacere foarte profitabila pentru investitori in acest moment, mai spun sursele citate.
Germanii sunt acum in discutii avansate cu Macon Deva pentru achizitia afacerii cu BCA, insa acestia au venit cu o contraoferta.
"Am avut discutii cu cei de la Xellaporenbeton. Ei si-au manifestat interesul pentru a cumpara fabrica de BCA de la Macon, insa noi nu vindem deocamdata. Le-am propus sa devenim parteneri in constructia de la zero a unei asemenea fabrici", a declarat pentru ZF Olimpiu Matei, director general adjunct la Macon Deva.
El estimeaza proiectul construirii unei capacitati de BCA la 30 - 35 mil. euro, in conditiile in care achizitia unei fabrici deja existente se apropie de aceasta valoare.
Macon Deva produce BCA, materiale izolatoare, vata minerala, cahle pentru sobe, prefabricate din beton pentru hale industriale, tigla din beton colorat, avand o sectie de prelucrare marmura, balastiera, dar si cariera de argila de foarte buna calitate, care serveste ca sursa de materii prime societatea.
Macon mizeaza in acest an pe afaceri de 740 mld. lei (peste 18 mil. euro), in conditiile in care businessul cu BCA are o pondere acum de 40% in total.
"Cei de la Xella ne-au contactat si pe noi, ei sunt interesati sa cumpere fabrici de BCA in Romania, dar noi am refuzat", afirma surse din cadrul Simcor Oradea, societate controlata de omul de afaceri german Stache Lutz.
De asemenea, principalul actionar al Elpreco Craiova, fondul american de investitii Broadhurst Investments, a confirmat ca a fost contactat de mai multi investitori, dar in prezent nu sunt negocieri privind vanzarea societatii.
De asemenea, surse din piata afirma ca Prefabricate Vest Bucuresti a fost in urma cu mai mult timp in discutii avansate cu cei de la Xella, insa  acestea au fost sistate.
Xellaporenbeton s-a interesat initial si de achizitia Soceram Bucuresti, care are facilitati de productie de BCA si de alte materiale de constructii, insa in final a renuntat la depunerea unei oferte in momentul scoaterii la privatizare. In acest moment pentru Soceram se bat  printre altii Elpreco si Simcor.
Reprezentantii Xellaporenbeton nu au facut nici un comentariu  pana la inchiderea editiei
In ultimul an, companii puternice din domeniul materialelor de constructii din Europa au facut achizitii in Romania, pentru a se pozitiona pe o piata cu un mare potential de dezvoltare, care se afla in pragul aderarii la Uniunea Europeana.
Wienerberger (producator de caramizi), Tondach (tigla ceramica), Lasselsberger (placi ceramice), Carmeuse (var) au cumparat producatori romani de profil si au anuntat planuri de investitii de zeci de milioane de euro pentru a se extinde pe piata locala.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO