Prima pagina

Valul reducerii impozitului pe profit n-a ajuns in Rom=nia

22.05.2003, 00:00 14

Cu o cota standard de 25%, profitul companiilor rom=nesti este mai dur impozitat dec=t in vecini. Fiscul ungar pretinde un impozit de 18%, in timp ce in Croatia impozitul este de 20%, iar in Rusia de 24%. Estonia isi permite sa nu impoziteze deloc profitul.
Impozitul platit de companiile rom=nesti se afla la un nivel competitiv in comparatie cu cel din Cehia - 31% sau Polonia - 27% (de la 28% in 2002), insa imaginea reala a agresivitatii fiscalitatii din Rom=nia este data de nivelul contributiilor de securitate sociala si al cheltuielilor nedeductibile, care inghit sume uriase din bugetele companiilor.
"Nivelul impozitului pe profit nu da intotdeauna imaginea completa a poverii fiscale pe care trebuie sa o suporte companiile", comenteaza Patrick Leonard, tax partner la firma de consultanta KPMG.
El spune ca multe companii rom=nesti se confrunta cu o sarcina fiscala asupra profitului mult mai mare dec=t ceea ce ar arata cota de impozitare de 25%, din cauza regimului nedeductibil al mai multor categorii de cheltuieli precum cele cu provizioanele pentru creante indoielnice sau al pierderilor contabile rezultate din v=nzarea de active fixe.
"Ar merita ca guvernul sa evalueze posibilitatile de reducere a cotei de impozitare a profitului companiilor, precum si de acceptare mai larga a deducerii unor cheltuieli legate de dezvoltarea afacerii, pentru a imbunatati competitivitatea Rom=niei ca loc in care merita sa investesti", afirma si Victor Kevehazi, senior partner la KPMG Rom=nia.
In ultimii ani se mentine la nivel global o tendinta de scadere a impozitarii profitului companiilor se mentine la nivel global. In Uniunea Europeana, cota medie de taxare a cobor=t la 31,68% fata de 32,53% in 2002, in timp ce tarile membre OECD impoziteaza anul acesta profitul, in medie, cu 30,79%, fata de 31,39% in 2002. Aceasta in conditiile in care economia europeana se afla la un pas de recesiune.
Rom=nia ar avea de c=stigat din instituirea unei cote unice de impozitare at=t a profitului companiilor c=t si a veniturilor indivizilor, la un nivel de 10%, de exemplu, prin cresterea atractivitatii pentru investitii straine, crede Victor Kevehazi, senior partner la firma de consultanta KPMG Rom=nia.
Masura ar conduce si la mult dorita largire a bazei de impozitare, care ar aduce mai multi bani la bugetul statului, inclusiv prin aducerea la lumina a unei parti mai mari din economia gri. Un proiect similar exista in acest moment in Slovacia. Autoritatile fiscale rom=nesti se g=ndesc la o masura de acest gen, insa unificarea cotei de impozitare s-ar face la un nivel de 20%. Reducerea impozitului pe profit reprezinta o optiune luata in calcul pentru anii viitori, compensata, probabil, de o majorare substantiala a impozitului pe veniturile din dividende. P=na atunci, continua sa creasca impozitarea profitului exportatorilor, care au ajuns deja la 12,5%, urm=nd ca de anul viitor sa fie taxati la cota standard de 25%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO