Profesii

Angajatorii americani nu dau despagubiri suplimentare executivilor care parasesc compania

07.04.2008, 00:29 13

Majoritatea companiilor americane ale caror directori executivi au renuntat la functia respectiva in 2007 nu le-au platit acestora nimic in plus peste sumele stipulate in contractul de munca, potrivit unui studiu al firmei de consultanta Watson Wyatt Woldwide.
Analiza firmei de consultanta s-a bazat pe compararea mandatelor de transparenta (proxy disclosures) din 2007 cu formularele completate de directorii executivi (CEO) care au parasit companiile americane intre aprilie si decembrie 2007.
Reprezentantii Watson Wyatt au ajuns la concluzia ca 54 dintre cele 70 de companii analizate (77%) nu au oferit niciun fel de compensatie suplimentara la terminarea contractului directorului executiv fata de ceea ce era stipulat in mandatele de transparenta pe 2007 prezentate actionarilor. Restul de 23% dintre companii au marit cuantumul compensatiilor acordate CEO-ului la terminarea contractului cu o valoare medie de 600.000 de dolari (380.000 de euro). Companiile de mici dimensiuni, cu venituri medii sub 1,4 miliarde de dolari (0,89 milioane de euro) au oferit, cel mai probabil, exit bonusuri peste nivelul stipulat in mandatele de transparenta.
"Cu exceptia catorva exceptii de notorietate, cele mai multe companii sunt foarte hotarate in legatura cu banii pe care ii vor acorda CEO-ului atunci cand acesta pleaca", spune Ira Kay, director global de consultanta in compensatii in cadrul Watson Wyatt. Reprezentantul companiei de consultanta a adaugat ca dupa inasprirea regulilor impuse de Securities and Exchange Commission (SEC), arbitrul pietei de capital din Statele Unite, multe dintre companiile americane au decis sa stabileasca in avans plata pe care o primeste un CEO in cazul in care paraseste institutia, fie ca este vorba de pensionare, demisie, demitere, deces sau in cazul unei dizabilitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO