Peste 540.000 de salariaţi au dispărut din statistici din 2008 până în prezent, angajatorii din toate sectoarele de activitate reducându-şi efectivele de angajaţi din nevoia de reducere de costuri. Excepţia a fost însă IT-ul, singurul domeniu în care numărul de salariaţi a crescut cu 30%, companiile făcând 6.700 de angajări din 2008 până la sfârşitul anului trecut.
"Angajatorii au continuat să recruteze în ultimii ani în domeniul IT, chiar şi firme non-IT au scos la concurs poziţii care solicitau candidaţi pentru propriile departamente de IT, care să le întreţină aplicaţiile şi reţeaua de calculatoare. Însă firmele cu profil IT au căutat foarte mulţi programatori web, pentru că majoritatea aplicaţiilor sunt online", susţine Mirela Marinescu, recruitment manager în cadrul grupului de firme cu activităţi în domeniul resurselor umane APT.
De altfel, salariile în IT au crescut cu 54% de la începutul crizei până în prezent, salariul mediu net în acest sector ajungând la 870 de euro net, fiind de peste 2,5 ori mai mari decât media pe economie, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.
IT-ştii, angajaţii-răsfăţaţi ai crizei, au început să-şi schimbe joburile sau să lucreze ca freelanceri, pentru că s-au plictisit de proiectele la care lucrau sau pur şi simplu pentru că nu vor să aibă un program de lucru obişnuit.