Profesii

ARACO: Salariul mediu in constructii trebuie sa se dubleze

02.11.2006, 18:57 39

Salariul mediu brut in constructii ar trebui sa creasca de la 200 de euro la 400-450 de euro, in urmatorul an si jumatate, pentru a reduce migratia angajatilor din domeniu, a declarat, ieri, Laurentiu Plosceanu, vicepresedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor si Constructorilor (ARACO).
Piata constructiilor, aflata in plina ascensiune, este lovita tot mai puternic de lipsa fortei de munca calificate.
"In prezent, salariul mediu brut din constructii este de circa 200 de euro pe luna. Pentru a impiedica migratia fortei de munca catre alte state cu salarii mai mari, ar trebui ca, intr-un an sau intr-un an si jumatate, salariul mediu brut sa ajunga macar la nivelul celui inregistrat in statele care au aderat in 2004 la UE, respectiv 400-450 de euro pe luna", spune Plosceanu.
El a afirmat ca este din ce in ce mai greu de gasit forta de munca calificata in constructii, iar ARACO va propune institutiilor europene un set de mecanisme care sa limiteze recrutarea de angajati din Romania. Companiile locale aveau la inceputul anilor '90 foarte multi angajati, iar in conditiile in care volumul de lucrari s-a redus drastic, salariile muncitorilor au fost reduse considerabil. Astfel, odata cu scaderea veniturilor, muncitorii romani s-au indreptat catre pietele in plina dezvoltare, precum cele din Spania, Anglia, Italia, Israel sau Grecia.
Exodul muncitorilor va continua si dupa aderarea la Uniunea Europeana, insa va fi mai ponderat decat cel din anii precedenti, potrivit companiilor de profil. "In tarile europene au fost infiintate firme specializate in recrutarea fortei de munca din Polonia si Romania. Recrutarea personalului din constructii ar trebui sa se faca pe proiect, prin subcontractare cu firmele unde lucreaza angajatii, pentru ca acestea i-au pregatit", explica Plosceanu.
Piata constructiilor s-a dezvoltat puternic in ultimii doi ani, insa cresterea comenzilor si a afacerilor in sectorul constructiilor nu s-a reflectat atat de puternic si in salarii. "Cresterea reala a salariilor depinde de nivelul efectiv de lucrarile care vor exista in piata, dar si de acea parte din legislatia muncii care ar putea genera stimulente economice acordate angajatorilor, astfel incat ponderea ascunsa a salariilor sa se diminueze. In orice caz, preconizam o potentiala crestere spectaculoasa", a declarat pentru ZF Bogdan Mocanu, director in cadrul companiei spaniole Sedesa.
Exista insa o lipsa acuta si la nivel de manageri in constructii. Managerii cei mai vanati sunt si printre cei mai bine platiti. Astfel, daca salariul lunar al unui project manager in constructii variaza intre 1.500 si 2.000 de euro net, un director de productie poate castiga pana la 5.000 de euro.
De asemenea, in perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, firmele ar trebui sa acceseze fonduri europene pentru pregatirea angajatilor, pentru a compensa lipsa fortei de munca. In legatura cu migratia fortei de munca, Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronatelor din Industria Usoara, a precizat ca, potrivit unui studiu al Ministerului Muncii, peste 350.000 de persoane vor pleca sa lucreze in alte state dupa 1 ianuarie 2007, data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO