Profesii

Asociaţia Solidară Emmaus din Satu Mare a investit 5.000 de euro într-un atelier de croitorie în care tinerii ieşiţi din sistemul de protecţie a copilului creează genţi personalizate pentru diverse companii din ţară şi din străinătate

Asociaţia Solidară Emmaus din Satu Mare a investit...

Autor: Alexandra Matei

07.07.2023, 14:13 117

Asociaţia Solidară Emmaus din Satu Mare a investit 5.000 de euro într-un atelier de croitorie în care tinerii ieşiţi din sistemul de protecţie a copilului creează genţi personalizate pentru diverse companii din ţară şi din străinătate

În atelier lucrează 25 de tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani.

Într-o lună, ei pot produce până la 500 de tote bags şi, respectiv, 300 de săculeţi cu lavandă.

 Preţurile produselor se stabilesc în funcţie de cantitate şi personalizarea dorită de fiecare companie în parte - pornesc de la 7 lei şi pot ajunge până la 55 de lei per bucată.

Asociaţia Solidară Emmaus din Satu Mare, înfiinţată acum mai bine de un deceniu din dorinţa de a da o perspectivă reală de integrare tinerilor care părăsesc sistemul de protecţie a copilului, a deschis un atelier de croitorie, după o investiţie de 5.000 de euro, în care aceştia creează tote bags pentru companii.

Proiectul a pornit cu scopul de a îi pregăti pe tinerii care ies din sistemul de protecţie a copilului pentru o viaţă normală, pentru a îi învăţa cum să se descurce singuri şi cum să îşi găsească un loc în piaţa muncii.

„Prin proiectele noastre cu magazinele în care valorificăm obiecte second-hand şi cu atelierul de croitorie dorim să-i sprijinim pe aceşti tineri care ies din sistem şi nu beneficiază de sprijinul familiei. Odată cu dobândirea competenţelor de bază, la sfârşitul programului de inserţie ei continuă în altă parte ca angajaţi, plătitori de taxe şi impozite şi participă la bunul mers al societăţii. (...) În momentul de faţă, în atelier realizăm tote bags pentru conferinţe, teambuilding-uri sau diverse evenimente şi săculeţi de pânză umpluţi cu seminţe uscate de lavandă. Produsele sunt personalizabile cu logo-ul dorit de companii”, a spus Monica Auzeral, reprezentanta asociaţiei.

Ideea atelierului de croitorie, mai spune ea, a apărut în urma discuţiilor cu tinerii din sistem, care îşi doreau să continue în această direcţie.

În prezent, cei 25 de tineri din echipa de la magazine şi din atelierul de croitorie au vârste cuprinse între 18-25 de ani.

Aceştia, precizează reprezentanta Asociaţiei Emmaus, sunt ghidaţi în acest proiect de o croitoreasă. Tinerii sunt împărţiţi în echipe şi subechipe, iar într-o lună pot produce până la 500 de tote bags şi, respectiv, 300 de săculeţi cu lavandă.  

„Am lucrat cu firme româneşti din Franţa şi Elveţia pentru conferinţe, unde aveau nevoie de tote bags şi am vândut produse ce pot fi făcute cadouri în mediul corporate către firme din Cluj-Napoca şi Bucureşti”, a mai adăugat Monica Auzeral.

Atelierul de croitorie se adresează strict companiilor şi, fiind unitate protejată - adică peste 30% din personal sunt persoane cu handicap -, explică aceasta, firmele cu peste 50 de angajaţi îşi pot deduce factura din taxa de handicap, pe care o plătesc lunar statului.

Asociaţia vinde produsele realizate de tineri prin intermediul site-ului propriu sau direct din cele două magazine fizice din Satu Mare.

Preţurile produselor se stabilesc în funcţie de cantitate şi personalizarea dorită de fiecare companie în parte. Acestea pornesc de la 7 lei şi pot ajunge până la 55 de lei per bucată.

Veniturile generate merg către plata salariilor acestor tineri, menţionează Monica Auzeral, iar profitul este direcţionat către proiectele sociale ale asociaţiei, pentru susţinerea activităţilor culturale, sportive şi recreative.

Echipa de croitorie, de la început şi până acum, a realizat în jur de 1.500 tote bags şi 300 săculeţi cu lavandă. În ceea ce priveşte întregul program de integrare socială şi profesională, de la deschiderea lui şi până acum, în jur de 100 de tineri au lucrat şi au obţinut abilităţi sociale şi profesionale.

Integrarea socială a acestor tineri se realizează prin mai multe servicii sociale. Astfel, ei sunt cazaţi într-o casă comunitară unde învaţă să devină autonomi la gătit, cumpărături, igiena personală, curăţenie, grija pentru sănătate, gestiunea bugetului personal şi la gestionarea situaţiilor de conflict.

Inserţia profesională se realizează prin cele două magazine ale asociaţiei şi prin atelierul de croitorie. Lucrând, ei învaţă atât o meserie, cât şi competenţe profesionale de bază precum punctualitatea, munca în echipă sau simţul responsabilităţii, detaliază reprezentanta asociaţiei.

Prin contractul de servicii sociale, fiecare tânăr se obligă să economisească o parte din venitul său lunar, astfel încât să poată achita un avans pentru o locuinţă proprie la finalizarea parcursului de inserţie.

„Tindem spre consolidarea proiectului de inserţie socioprofesională, nu spre dezvoltarea lui. Dorim să recuperăm pe plan local şi naţional produsele nevândute, capetele de serie, produsele cu mici defecte, invităm deci firmele producătoare şi retailerii să colaboreze cu noi”, a mai spus Monica Auzeral.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO