Profesii

Batalie pentru studentii facultatilor tehnice

14.02.2005, 00:00 18



Concurenta pentru recrutarea unor specialisti sau middle manageri in domeniul IT a devenit acerba pe piata din Transilvania in conditiile in care tot mai multe companii straine si-au stabilit aici cartierul general.



In goana dupa personal, marile firme nu mai apeleaza la agentiile de recrutare, ci prefera sa stabileasca un contact direct cu mediul academic fiind interesate de angajarea tinerilor aflati inca in bancile facultatilor.



"Se pune accent pe tineri pentru a-i forma si pentru a se dezvolta o data cu compania", explica Ovidiu Valceanu, managerul operational al companie de recrutare Sales Consulting din Cluj.



La Cluj, Universitatea Tehinca a primit deja oferte de colaborare din partea unor mari companii europene, atat pe partea de cercetare, cat si pentru a asigura forta de munca pregatita pentru viitorii investitori.



"Principala noastra preocupare este de a putea furniza personal calificat, iar una dintre directiile de dezvoltare vizeaza orientarea profesionala a proaspetilor absolventi", a declarat Aurel Vlaicu, prorector al Universitatii Tehnice din Cluj. In acest scop, in cadrul Universitatii Tehnice se va infiinta un birou de consultanta pentru studentii aflati in cautarea unui job.



Una dintre companiile care a facut acest demers este Bosch ai carei reprezentanti s-au intalnit la inceputul anului cu conducerea Universitatii Tehnice.



Producatorul german intentioneaza sa-si extinda productia in Estul Europei si au vizitat potentiale locatii la Cluj si Sibiu pentru realizarea unei investitii de peste 14 milioane de euro.



"In elaborarea deciziei pentru locatie, va prima calitatea fortei de munca existente pe piata locala, de unde si interesul pentru oferta educationala si de cercetare a Universitatii Tehnice", declara recent Michael Jonietz, directorul Oficiului pentru Imobiliare si Managemnetul Teritoriului din partea firmei germane.



Delegatia Bosch a fost incantata de faptul ca in universitatea clujeana se studiaza si in limba engleza si au cerut o serie de informatii referitoare la proiectele derulate de studenti si la nivelul actual al migratiei fortei de munca calificate. "Noi suntem interesati de un parteneriat cu firma germana, indiferent de locatia care va fi aleasa", a spus Aurel Vlaicu.



Aproape la fel au procedat si reprezentantii companiei germane Ruwel, care si-a anuntat intentia de a investi 80 de milioane de euro pentru producerea de circuite integrate de inalta tehnologie la Cluj. Oficialii firmei s-au aratat interesati de a investi 20 de milioane de euro in cercetare, purtand discutii in acest sens cu rectorul Universitatii Tehnice si semnand deja un protocol de colaborare cu institutia clujeana.



Interesul firmei Continental fata de promotia de ingineri a Facultatii de Calculatoare din Sibiu a fost manifestat de conducerea germana a firmei chiar de la festivitatea de absolvire a sectiei de calculatore, din vara anului trecut. La vremea aceea, cand fabrica firmei din Sibiu producea doar pe una din cele cinci linii de productie, Andreas Brand, managerul general al Continental Sibiu isi anunta intentia de a angaja o mare parte dintre absolventii sibieni.



Ulterior, planurile lui Brand au fost concretizate, Continental Sibiu angajand peste 200 de ingineri in proiectare, absolventi ai Universitatii Lucian Blaga. "Criteriile noastre de selectie a locului de investitie nu constau doar in atractivitatea salariilor si flexibilitatea programului de lucru. Noi am gasit aici si o infrastructura buna si un mare potential de personal calificat si vorbitor de limba engleza", a declarat Anton Elsen, responsabilul Business Unit-ului Body Electronics din cadrul companiei.



Dupa etapa Sibiu, conducerea Continental a pornit inspre Cluj, unde are aceleasi planuri cu absolventii din acest an ai Universitatii Tehnice.



"Aceasta concurenta va atrage si o crestere a salariilor. Ca si in anii precedenti, piata de IT&C isi va continua trendul ascendent atat la nivel de investitii, cat si la nivel financiar", este de parere Ovidiu Valceanu.





Celestica, cu ochii dupa studentii oradeni



Compania canadiana Celestica, unul dintre cei mai importanti producatori mondiali de subansambluri electronice, a pus ochii pe studentii Universitatii Oradea. Firma va investi circa 100 milioane euro intr-o unitate de productie care va functiona in comuna Bors, judetul Bihor, unde vor lucra pana in 2007 circa 4.000 de angajati. In conditiile in care Borsul are 3.500 de locuitori, compania este nevoita sa-si extinda cautarea de personal in intreaga zona. "Practic, s-a terminat cu somajul inginerilor. O buna parte din personal va fi angajat direct de pe bancile Universitatii Oradea", declara recent Radu Ene, directorul firmei de consultanta ICCO, cea care reprezinta interesele Celestica in Romania. Pana acum, Celestica a angajat peste 40 de salariati se pregatesc in Italia, acestia urmand sa devina traineri pentru cei care vor fi angajati ulterior. Analistii spun ca intarirea concurentei va insanatosi fortat piata muncii, iar procesul va fi dureros pentru unele companii care vor pierde salariati.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO