Profesii

Beatrice Vana manager de resurse umane al S&T Romania: Salariile vor continua sa creasca pana cand angajatorii nu vor mai face fata

Beatrice Vana manager de resurse umane al S&T Romania: Salariile vor continua sa creasca pana cand angajatorii nu vor mai face fata

Beatrice Vana manager de resurse umane al S&T Romania : In cadrul S&T Romania, un proaspat absolvent al unei facultati tehnice poate avea un salariu de pornire de 500 de euro, iar dupa un an poate castiga pana la 700-800 de euro.

05.11.2007, 01:42 461

Ritmul de crestere al salariilor s-a intensificat in ultimul an, in contextul in care specialistii sunt tot mai greu de gasit pe piata fortei de munca. Asteptarile candidatilor sunt alimentate si de companiile angajatoare care, incercand sa castige forta de munca, ridica, cel putin la nivel declarativ, oferta salariala.
"Asteptarile salariale ale aplicantilor cresc intr-un ritm extrem de rapid. Acest lucru se resimte puternic in IT, deoarece oferta salariala creste fortat, alimentata de asteptarile candidatilor, si va creste pana ce companiile de pe piata nu vor mai face fata acestor cresteri. In acel moment se va ajunge la o stagnare la care angajatii si candidatii pentru un post in orice domeniu vor fi nevoiti sa-si adapteze asteptarile. In ceea ce priveste IT-ul, probabil ca nivelul pietei va urca pana la nivelul mediu din Uniunea Europeana, cel putin in zona de specialisti", este de parere Beatrice Vana, manager de resurse umane al S&T Romania, furnizor de servicii si consultanta IT, parte a grupului austriac S&T.
Acest ritm accelerat de crestere este intretinut, in mare masura, de companiile care nu ezita sa promoveze avantajele pe care le au angajatii lor, beneficiile pe care le ofera acestora creand astfel un univers de asteptari ale aplicantilor care uneori nu se afla in concordanta cu piata romaneasca actuala. "Piata fortei de munca s-a modificat in ultimii ani intr-un ritm alert. Exista alte asteptari de la angajatii din companii, exista alte asteptari de la posibilii angajati si aceste asteptari imping oferta de munca pe un trend ascendent", precizeaza managerul de resurse umane.
Potrivit acesteia, filiala locala a austriecilor de la S&T Group ofera un pachet salarial echilibrat si in concordanta cu piata, care variaza in functie de experienta acumulata dupa o anumita perioada de timp de la angajare. Astfel, de exemplu, un junior fara experienta relevanta, proaspat absolvent al unei facultati tehnice, poate sa fie incadrat cu un salariu de 500 de euro, iar dupa o perioada de 10-12 luni, in functie de realizari si performanta, venitul sau poate sa ajunga pana la 700-800 de euro, potrivit estimarilor managerului de resurse umane al S&T Romania. "Este normal, din punctul de vedere al competitivitatii, sa ne aliniem standardele, asteptarile si nivelul de remuneratie ale angajatilor la nivelul pietei. Probabil ca, daca standardele salariale de pe piata IT vor creste, standardele companiei cu privire la acest aspect vor creste de asemenea, la fel cum, probabil, ar evolua si standardele altor companii", mentioneaza Vana.
Dar cresterea asteptarilor salariale nu are doar conotatii negative. Un lucru benefic in contextul cresterii asteptarilor aplicantilor este faptul ca aceasta crestere se reflecta in calitatea aplicatiilor depuse pentru joburi vacante. In cazul S&T, subliniaza Vana, "in ultima vreme a scazut vizibil numarul de aplicatii venite de la tineri absolventi de facultate. Targetarea mai realista a aplicantilor se datoreaza si faptului ca piata a inceput sa ne cunoasca si sa cunoasca cerintele noastre ca angajator. Spre deosebire de alte companii, S&T nu a pozat niciodata ca un angajator de masa. Tinta companiei a fost intotdeauna alta, si anume de a recruta oameni valorosi, de cele mai multe ori specialisti in domeniu".
Un factor decisiv in ceea ce priveste cererea de oameni valorosi de pe piata IT este faptul ca, de obicei, pentru pozitiile din acest domeniu se cere experienta, deoarece joburile sunt foarte specifice, ba chiar de nisa. "Oamenii care aplica la S&T sau in general pe zona IT sunt mult mai calificati decat cei din alte zone de activitate", adauga managerul de resurse umane al S&T Romania.
In momentul de fata compania se concentreaza pe construirea si consolidarea unui brand de anagajator, pe formarea unei imagini despre ce inseamna sa faci parte dintr-o firma de IT. "Incercam sa iesim in fata. Spre exemplu, pana cu ceva vreme in urma aplicau pentru pozitiile oferite de S&T Romania candidati din postura de clienti ai companiei. Acum insa aria aplicantilor s-a extins si inspre cei care nu avusesera contact anterior cu compania", subliniaza Vana.
Pe de alta parte, lipsa specialistilor continua sa fie o provocare tot mai dificila deoarece IT-ul este un domeniu care se dezvolta constant si se specializeaza intr-un ritm mult mai alert decat o pot face oamenii. "Este destul de dificil sa gasim specialisti pe acest segment de activitate. Pentru noi, pozitia cel mai complicat de acoperit este cea de consultant pe aplicatii, inclusiv SAP. Dar daca piata duce lipsa de oameni pregatiti, atunci ii formam din interior sau prin proiecte", precizeaza Beatrice Vana.
In acest context, compania, care a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 62,1 milioane de euro, investeste constant in programe de training, certificari tehnice in Romania sau in afara tarii. De obicei sunt realizate cel putin 2-3 traininguri per angajat pe an, in conditiile in care costurile unui training se pot ridica si la 4.000-5.000 de euro, potrivit managerului de resurse umane. Trainingurile sunt realizate in interiorul companiei, in cadrul academiei interne de comunicare, dar si prin intermediul unor furnizori externi pentru diverse segmente de activitate, ca marketing, cursuri de MBA sau de project management. Sursele de recrutare sunt de obicei paginile web specializate pe acest segment de activitate, participarea - desi mai redusa - la targuri de joburi, iar pentru nivelul executiv, compania apeleaza la firme de executive search.
De asemenea, impreuna cu partenerii sai si cu Academia de Studii Economice Bucuresti, S&T Romania realizeaza din 2006 un program de master numit SIMPRE, care are ca obiectiv specializarea fortei de munca existente in facultati. "Tinerii absolventi nu sunt deloc instruiti, nu li se ofera nici un fel de consultanta cu privire la dezvoltarea carierei, iar aceasta este o problema, deoarece dupa terminarea facultatii ajung la un interviu in fata unui angajator si nu stiu cum sa se prezinte in aceasta postura. Ceea ce lipseste de pe piata fortei de munca din Romania la nivel de entry-level este calificarea din universitati", mentioneaza Beatrice Vana.
Pe piata fortei de munca din Romania dificultatea de a gasi oameni afecteaza aproape orice nivel de cariera si majoritatea zonelor de activitate. Beatrice Vana declara ca "este aproape la fel de dificil astazi in Romania sa gasesti o secretara cum este sa gasesti si un programator bun. Am avut probleme in acest caz, deoarece asteptarile si orientarile celor care aplica pentru un post intr-o companie se indreapta direct spre varf. Oamenii nu inteleg intotdeauna ca trebui sa inceapa de undeva si ca nu pot ocupa un post din top-management imediat dupa absolvirea facultatii".
In prezent, reprezentanta S&T Group in Romania are aproximativ 250 de angajati, dintre care aproximativ 30% apartin S&T Software, componenta a S&T Romania care, in 2006, s-a desprins de companie ca entitate juridica. Dintre cei 250 de angajati ai companiei, 20 ocupa pozitii in middle-management, iar pentru top management sunt alocate 11 pozitii. Numarul angajatilor companiei a crescut din 2006 intr-un ritm de 10-12% pe an si va continua sa creasca la fel si in anii urmatori, potrivit estimarilor managerului de resurse umane. "Acest ritm al angajarilor este unul sanatos pentru companie in contextul improspatarii anuale a fortelor de munca", spune ea.
Una dintre prioritatile grupului S&T este realizarea unui numar mai mare de proiecte in zona de resurse umane, care sa functioneze la nivel de grup. "Programul de retentie pe care il avem, trainingurile oferite angajatilor, programele de dezvoltare a carierei si cultura organizationala in care consolidam apartenenta la grup determina un turn-over scazut in companie. De asemenea, incercam sa promovam oamenii din interior", mentioneaza Beatrice Vana, care adauga ca orice open-job este mai intai prezentat in companie pentru a se gasi o persoana potrivita, si doar dupa aceasta se apeleaza la oameni din afara. Unele oferte de joburi vin de la alte filiale ale S&T Group, din alte tari, insa compania incurajeaza migratia angajatilor in interiorul grupului.
Managerul de resurse umane al companiei subliniaza faptul ca promovarea oamenilor in interiorul companiei se realizeaza pe toate nivelurile de activitate si merge pana la cele mai inalte pozitii ierarhice, cele din zona de top-management.
Evaluarea performantelor angajatilor se realizeaza in cadrul S&T Romania in principal o data pe an, potrivit managerului de resurse umane, insa evaluarea este un proces informal, pe tot parcursul anului, de tip "on-going".
"Desi evaluarea se face teoretic o data pe an in acte si rapoarte, incurajam realizarea unei evaluari informale pe tot parcursul anului pentru a obtine rezultate complete in ceea ce priveste fiecare angajat in parte", incheie Vana.


Cariera
2005 - prezent: S&T Romania, HR manager
2004 - 2005: Ubisoft, HR manager
2003 - 2004: Farmexim, HR specialist
2002 - 2003: Flamingo Computers, HR recruitment officer
1998 - 2002: Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, Universitatea Bucuresti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO