Profesii

Business Magazin. Opinie Harry Meintassis , partener al companiei de consultanţă Meintassis Partner: Leadershipul are nevoie de o lentilă diferită, dezvoltarea verticală

Business Magazin. Opinie Harry Meintassis , partener al...
04.12.2022, 16:14 95

Astăzi, dezvoltarea se concentrează în mare parte pe training de abilităţi (de exemplu tehnice, digitale, de comunicare) sau instrumente (de exemplu de la stabilirea de obiective la mindfulness şi gestionarea timpului). Cu toate acestea, schimbarea este mult mai profundă, atinge credinţele, identităţile, ce ne spunem noi despre cine suntem. Este vorba despre modul în care ne vedem pe noi înşine şi despre cum înţelegem lumea. Este vorba despre „cum” gândim, nu doar despre ceea ce ştim. Trainingul convenţional nu este suficient. Ceea ce avem cu adevărat nevoie sunt noi filtre mentale şi un „ego” mai matur: un nou mod de a vedea şi de a fi.

De la cunoştinţe la mentalităţi: Gândiţi-vă la diferenţa dintre adăugarea mai multor aplicaţii în repertoriul unui lider (accent pe abilităţi) şi sprijinul ca acesta să-şi schimbe sistemul de operare de bază (accent asupra mentalităţii). Sau imaginaţi-vă mintea ca pe o ceaşcă. Dezvoltarea existentă este ca şi cum aţi turna conţinut nou în lider. Dar liderii viitorului vor fi aceia care nu doar îşi vor umple ceaşca, ci o vor face mai mare, permiţându-le să gândească şi să acţioneze în moduri mai complexe, interdependente.

Deci, cum creştem ca fiinţe umane „complete” sau lideri iluminaţi? Cum ne transcendem egoul, trecând de la solist la dirijor, de la coordonare la conectare, de la cunoaştere la înţelepciune, de la sine la orientarea către ceilalţi? Cum trecem de la autoritatea ierarhică la cea morală? Cum devenim lideri care sprijină cu adevărat transformarea?

Acesta este nivelul mai profund de dezvoltare.

Astăzi, peste 80% dintre lideri nu au capacitatea de gândire şi comportamentul asociat pentru a se adapta la cerinţele lumii VUCA. Oamenii sunt promovaţi, adesea dincolo de nivelul lor de maturitate, în poziţii care necesită perspective largi şi profunde, rezolvare strategică a problemelor, influenţă mare şi impact la nivel înalt. În multe cazuri, ei sunt tehnocraţi competenţi, dar lideri nepregătiţi.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO