Profesii

Chiar este momentul sa pleci?

20.12.2004, 00:00 28



Poate nu te-ai gandit niciodata dar, in timpul unui interviu prin care soliciti un nou loc de munca, persoana din fata ta trebuie sa se asigure ca ai intr-adevar motive sa pleci de la actualul loc de munca si ca ai facut tot posibilul pentru a ramane acolo.



Oricat de potrivit ai fi pentru postul pentru care candidezi, un angajator serios va dori mai intai sa se asigure ca ai tratat cu maxima seriozitate problemele pe care le intampini la actualul loc de munca si ca nu esti doar un "fluturas", spun expertii VON Consulting, societate care administreaza siteul recrutareonline.ro



Angajatorul are nevoie sa stie:





* care sunt nemultumirile tale, ca sa nu iti ofere un loc de munca in care te-ai putea confrunta cu aceleasi probleme;





* daca ai facut tot posibilul pentru a rezolva aceste probleme si daca nu cumva esti genul care da bir cu fugitii la primul obstacol;





* daca nu cumva exista sansa ca unele dintre aceste probleme sa se rezolve dupa ce el se va decide sa te angajeze, riscand astfel ca tu sa hotarasti sa ramai la actualul loc de munca.





"Este bine ca tu sa fii sigur ca vrei sa pleci si aceasta nu doar din perspectiva viitorului angajator. In primul rand, eviti situatia in care ai putea regreta ca nu ai incercat tot ce se putea pentru a-ti pastra o slujba in care ai investit timp, eforturi si, in special, sentimente", spun expertii VON Consulting.



In opinia lor, exsita cateva motive pentru care angajatii decid, in general, sa isi paraseasca locul de munca, dar exista si posibile solutii la aceste probleme.





Simti ca te plafonezi



Acesta este unul dintre cele mai frecvente motive invocate la interviu pentru justificarea parasirii unui loc de munca.



"Corect fata de toate partile implicate ar fi sa incerci sa vorbesti mai intai cu seful direct sau cu persoana care are puterea de decizie in privinta sarcinilor tale de lucru", mai spun expertii.



Pentru a putea avea pretentia de a solicita o activitate mai interesanta si care sa iti creasca motivatia, prestigiul si, de ce nu, salariul, trebuie sa ai niste argumente puternice. Sarcinile actuale de lucru sunt rezolvate intotdeauna la timp si cu succes? Ai dovedit ca poti sa faci si mai mult decat ti s-a incredintat ca sarcina? In organizatie exista cineva care ar putea prelua din sarcinile tale pentru ca tu sa primesti altceva de lucru (sa nu te astepti ca in firma sa fie creat un post nou, special pentru tine, sau sa fie angajat altcineva care sa iti faca treaba, doar pentru ca tu te-ai plictisit de ceea ce faci)?



Daca raspunsul la aceste intrebari este afirmativ, este momentul sa ridici intradevar problema unei schimbari. Ca sa nu irosesti tot ce ai investit pana acum in organizatia respectiva, ar fi bine sa te orientezi mai intai spre o schimbare in interiorul acesteia.



"Cere mai mult si pleaca doar daca ti se raspunde clar si argumentat ca nu se poate sau ti se promite o schimbare si promisiunea nu e indeplinita in termenul stabilit. Pe de alta parte, este bine sa te asiguri ca postul pentru care candidezi nu se afla in acelasi punct mort din care vrei sa pleci. Au fost refuzati multi candidati care, pe buna dreptate sustineau ca se plafoneaza, dar s-ar fi confruntat cu aceeasi problema si daca ar fi obtinut postul pentru care candidau", apreciaza reprezentantii VON Consulting.





Esti nemultumit de salariu



Exista mai multe situatii in care te poti confrunta cu astfel de nemultumiri:



* Ti s-a promis initial o crestere de salariu, conditionata de trecerea unei perioade de proba sau de atingerea anumitor performante. Consideri ca ai indeplinit aceste conditii si, cu toate acestea, schimbarea promisa nu se produce. Inainte sa pleci, aminteste-i angajatorului tau promisiunea facuta si termenul la care ar fi trebuit sa iti mareasca salariul (daca pur si simplu a uitat?). "Poti pleca linistit daca dupa discutia cu seful este limpede ca nu vei obtine marirea promisa si ca nu ti se poate imputa motivul pentru care nu ai obtinut-o (daca se poate dovedi ca nu ai atins performantele cerute, nu poti avea pretentia sa obtii o marire de salariu)", apreciaza expertii.





* Situatia actuala a firmei pur si simplu nu permite "luxul" unei mariri de salariu (mai ales daca marirea obtinuta de tine ar implica cresteri salariale si pentru alti angajati cu aceeasi functie ca tine). "Daca in mod corect actualul tau angajator iti explica de ce nu poate sa isi permita sa te plateasca mai mult si stii ca pentru aceeasi munca ai fi mai bine platit intr-o alta companie, ai un motiv justificat sa pleci", spun reprezentantii VON Consulting.





* Tu nu ai cerut o marire de salariu, situatie foarte profitabila pentru actualul tau angajator. "Daca nu ai spus niciodata ca esti nemultumit de salariul tau, pentru angajator este foarte convenabil sa continue sa iti acorde acelasi salariu. Regula este aceeasi: cere si, daca in mod nejustificat nu ti se da, pleaca", apreciaza analistii.





Atmosfera din firma te demotiveaza



Motive pentru aceasta situatie pot fi destule: firma trece printr-o perioada grea, seful sau unul dintre colegi are un temperament mai putin placut, conducerea firmei are o atitudine nepotrivita fata de angajati etc.



Problema care se pune este: ce poti sa faci ca sa fii sigur ca, daca ai fi putut indrepta lucrurile, ai facut tot ce ti-a stat in putinta pentru asta?



* Poti discuta cu seful vostru, daca esti convins ca interventia lui ar putea aduce o schimbare in bine.





* Poti discuta cu colegii (daca nemultumirile tale privind atmosfera sunt reale, poti fi sigur ca si ei au aceleasi nemultumiri). Impreuna s-ar putea sa gasiti solutii neasteptat de bune.





* Intreaba-te daca nu cumva este o problema a ta, de perceptie. Poate ca ti se pare ca nu esti bine tratat, poate ca si tu ai o problema de atitudine fata de colegi, ceea ce creeaza o atmosfera tensionata. Comunicarea este intotdeauna o solutie.





Exista mult mai multe motive pentru care ai putea decide ca vrei sa iti schimbi locul de munca. Expertii VON Consulting spun ca acestea sunt numai cateva exemple despre cum ar trebui sa pui problema in mod constructiv, incercand ca mai intai sa gasesti o rezolvare si doar daca nu o gasesti sa iei decizii radicale in privinta carierei tale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO