Profesii

Companiile: ne plac tinerii absolventi, dar mai trebuie sa invete

24.01.2005, 00:00 26



Majoritatea companiilor angajeaza tineri absolventi desi considera ca acestia nu sunt suficient de bine pregatiti pentru a face fata exigentelor practice ale mediului de afaceri aflat in permanenta schimbare, releva un studiu recent.



Forta de munca reprezentata de absolventii de facultate este foarte cautata de angajatori, 92% din firmele care au participat la studiu declarand ca au angajat tineri in ultimii trei ani si ca sunt dispusi sa mai angajeze, potrivit rezultatelor studiului realizat de kestionare.ro in parteneriat cu firma de consultanta Swot Consulting.



Cu toate acestea, studiul a relevat faptul ca in majoritatea cazurilor, politicile companiei nu au prevederi speciale referitoare la angajarea absolventilor. La o analiza mai atenta se observa ca domeniile IT si al consultantei reprezinta principalii absorbanti ai acestei categorii de personal, in conditiile in care in comert, distributie si vanzari sunt preferati angajatii care au deja o experienta in domeniu.



Care sunt motivele care determina firmele sa angajeze personal din aceasta categorie? Ei bine, tinerii absolventi muncesc mult si sunt dedicati. In plus, aproapte toti cei chestionati (92%) au declarat ca absolventii sunt usor de modelat, caracteristica ce permite firmelor sa-i educe in concordanta cu nevoile organizationale.



Studiul a incercat sa descopere si care sunt avantajele pe care le au companiile de pe urma angajatii unui absolvent. Astfel, viziunea deschisa asupra lucrurilor si entuziasmul reprezinta principalele beneficii.



Numai 30% din cei chestionati apreciaza avantajele de ordin financiar/fiscal aduse de angajarea tinerilor proaspat iesiti de pe bancile facultatilor, in timp ce 4,3% nu gasesc nici un beneficiu in angajarea acestora. Legislatia in vigoare prevede o serie de facilitati fiscale pentru angajatorii care incadreaza in munca absolventi ai institutiilor de invatamant. Astfel companiile care angajeaza absolventi si ii mentin in activitate pe o perioada de cel putin trei ani vor primi, timp de 12 luni, o subventie din partea statului in cuantum de 1 - 1,5 salarii de baza minime brute pe economie, in functie de nivelul studiilor.



Companiile nu au insa numai cuvinte de lauda catre aceasta categorie de potentiali angajati. Principalele reprosuri pe care le aduc angajatorii tinerilor absolventi sunt instabilitatea si imaturitatea.



In ceea ce priveste aspectele practice, studiul a relevat faptul ca, in proportie de 90%, angajatorii considera ca absolventii nu sunt suficient de pregatiti practic la terminarea studiilor si spun ca ar trebui ca acestia sa lucreze inca din timpul facultatii.



"Faptul ca majoritatea absolventilor parasesc bancile facultatilor fara un minim de experienta practica transfera, in mod fortat, o parte din responsabilitatea instruirii practice catre primul angajator al acestor absolventi, indiferent de dorinta sau posibilitatile angajatorului", spun realizatorii sondajului.



Principalul vinovat pentru aceasta situatie este, evident, sistemul de invatamant. Aproape toti repondenti au apreciat ca sistemul educational actual nu este bine gandit si ca angajatorii nu sunt in nici un caz prea exigenti.



In opinia celor chestionati, pentru a se produce o schimbare pe piata muncii, institutiile de invatamant ar trebui sa introduca o serie de conditii mult mai severe pentru admitere, iar accentul sa fie pus mai mult pe specializare. Cu alte cuvinte, invatamantul superior ar trebui sa aiba o componenta practica mai puternica, iar accentul trebuie pus pe specializare.



Cu toate acestea, 62% din repondenti au apreciat ca nu este nevoie de o reducere a numarului de locuri disponibile pentru invatamantul superior. Si asta pentru ca, in opinia lor, necesarul de forta de munca din Romania nu este acoperit de numarul anual de absolventi de studii superioare.



In privinta metodelor de angajare a tinerilor, o treime din angajatorii chestionati au apreciat ca targurile de locuri de munca, atat de utilizate si de mediatizate in ultima perioada, sunt total ineficiente pentru recrutarea de personal. Doar 31% din companii considera un asemenea instrument eficient pentru procesul de selectie.



Cercetarea cu titlul "Sondaj privind angajarea absolventilor", a fost derulata in perioada 14 - 20 decembrie 2004, la aceasta participand peste 1.500 de firme romanesti din domenii de activitate diverse. Pe zone geografice, 30,17% din companii isi desfasoara activitatea la nivel national, 21,% - in Bucuresti si imprejurimi, iar 24,1% - in Transilvania.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO