Profesii

Criza de oameni se va acutiza in urmatorii 10 ani

Criza de oameni se va acutiza in urmatorii 10 ani
23.04.2007, 21:40 46

Modificarile demografice din ultimii ani (imbatranirea populatiei, scaderea natalitatii, migratia economica), evolutiile sociale, sistemele educationale ineficiente, globalizarea, practicile antreprenoriale (outsourcing, off-shore sau leasingul de personal) sunt doar cateva dintre principalele cauze care stau la baza acestei crize.
Economia mondiala se afla in fata unui paradox, se arata in studiul Manpower. In ciuda cresterii sustinute inregistrate in ultimii ani, economia pare sa fie incapabila sa genereze suficiente locuri de munca pentru a reduce somajul.
Si totusi, in acelasi timp, in tot mai multe tari se face simtita lipsa angajatilor, nu numai prin rata scazuta a natalitatii, cat, mai ales, prin lipsa personalului specializat pentru a ocupa anumite functii. Dublarea crizei demografice cu o criza a talentelor nu poate avea decat urmari dintre cele mai rele pentru economia multor state, se mai arata in acelasi raport.
Daca in multe tari dezvoltate rata nasterilor a scazut dramatic fata de cea a imbatranirii, astfel incat numarul tinerilor care se angajeaza a devenit mult mai mic decat al angajatilor care se pensioneaza, conducand la o forta de munca incapabila sa suporte cheltuielile de protectie sociala, in alte tari nu numarul tinerilor este problema, ci lipsa pregatirii adecvate a acestora pentru a acoperi cerintele angajatorilor.
Sau, pur si simplu, atunci cand pregatirea lor este corespunzatoare, ei nu se afla in zona in care este nevoie de ei. Imobilitatea fortei de munca reprezinta de asemenea o problema majora. Studiile efectuate de Manpower in China si in India arata ca tot mai multi absolventi cu studii superioare refuza sa isi paraseasca orasele de provincie pentru a se reloca in marile centre economice in care isi au sediul marile companii multinationale.
Migratia a devenit la randul sau una dintre cele mai importante cauze pentru criza de personal. Din ce in ce mai multi studenti aleg sa faca studii in afara granitelor si, de cele mai multe ori, nu se mai intorc, conducand la efectul cunoscut ca "exod de creiere", cu care si piata romaneasca este mai mult decat familiarizata. Daca aceasta practica are efecte benefice pentru economia unor state, pentru altele genereaza dezechilibre serioase.
Guvernele si marii angajatori sunt deja ingrijorati de tendintele negative ale pietei fortei de munca si incearca, pe cat posibil, sa reduca efectele acestei crize.
Specialistii Manpower ofera cateva solutii, dar subliniaza ca efectele nu vor fi imediate, ci vor necesita timp pentru a se impune.
"Coroborata cu alte politici, migratia temporara reprezinta o solutie pentru multe dintre statele care se confrunta cu o scadere demografica. Majoritatea tarilor dezvoltate au programe pentru accesul muncitorilor straini si numarul acestora creste de la an la an", declara John Martin, presedinte al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.
Atragerea surplusului de personal din Europa de Est si fostele republici socialiste ar putea umple golurile deja existente pe piata de munca. Tari ca Spania, Italia, Grecia, care se confrunta cu o acuta criza de specialisti in anumite domenii, au lansat deja programe de facilitare a accesului muncitorilor din Balcani. In mod similar, Japonia atrage anual mii de angajati din Filipine, Indonezia, Thailanda sau Pakistan.
Chiar si Statele Unite au devenit mult mai flexibile in ceea ce priveste migratia persoanelor din Mexic. Dupa ani in care a incercat sa contracareze trecerea ilegala a granitelor, acestea au inceput sa incurajeze accesul imigrantilor din America Centrala.
Investitiile in invatamant si in pregatirea tinerilor absolventi au devenit una dintre preocuparile principale ale guvernelor si ale marilor angajatori. Necesitatea introducerii unor programe care sa ii pregateasca pe tineri cat mai aproape de cerintele economiei a devenit evidenta in ultimii ani. De asemenea, majoritatea statelor depun deja eforturi pentru pregatirea sau aducerea din afara a cat mai multi profesori de limba engleza care sa pregateasca viitorii absolventi pentru cerintele unei economii globale.
"China, a carei evolutie economica a impus-o in ultimii ani drept o putere mondiala, investeste masiv atat in studenti, cat si in adultii care nu au putut beneficia de o pregatire in limba engleza. Aceasta dupa ce tendintele economice au impus-o ca imperativa; China, cu o populatie de 16 ori mai numeroasa decat Filipine, avea numai de trei ori mai multi vorbitori de limba engleza decat aceasta din urma", declara Diana Farrell, specialist la Institutul Global McKinsey.
Formarea si reorientarea profesionala a angajatilor pentru a le forma noi abilitati specifice a atras de multa vreme atentia angajatorilor. Intrucat luxul de a putea schimba un numar mare de angajati cu aceleasi specializari aproape ca nu mai exista, recalificarea lucratorilor s-a dovedit imperios necesara.
Redefinirea posturilor pentru a putea atrage cat mai multi angajati talentati, dublata de o legislatie adecvata care sa permita accesul somerilor la locuri de munca reprezinta o alta solutie demna sa fie luata in considerare.
Programul "Jovenes con Futuro" (Tineri cu viitor), organizat de Manpower in Argentina impreuna cu Universitatea LaPlata, prin care tinerii dezavantajati au putut beneficia de training si de experienta de lucru, a dovedit ca acest sector al pietei muncii este unul cat se poate de rentabil.
O alta sursa importanta pentru castigarea luptei pentru talente o poate reprezenta incurajarea angajatilor care au depasit varsta pensionarii sa ramana in cadrul companiilor. Ocuparea de catre acestia a unor pozitii, care sa le ofere posibilitatea de a impartasi din cunostinte tinerilor lucratori, poate avea efecte benefice asupra viitorului companiilor, se mai arata in studiul Manpower.
Inevitabil, pe o piata in care cererea este uriasa, iar oferta din ce in ce mai redusa, acei angajatori care vor gasi cele mai bune cai pentru a contracara si rezolva problema crizei de talente vor fi adevaratii castigatori, concluzioneaza acelasi raport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO