Profesii

Cu mai putini bani in buzunare

05.07.2004, 00:00 16



Dupa ce in aprilie majoritatea romanilor au plecat acasa cu mai multi bani in buzunar, in special datorita acordarii primelor de Pasti, in mai situatia s-a schimbat. Astfel, salariul mediu net pe ansamblul economiei a fost de a fost de 5,8 milioane de lei (143 euro), in scadere cu aproape 3% fata de luna anterioara.



Calculat in valuta, salariul mediu net a inregistrat o crestere de 2% de la inceputul acestui an si de 13% fata de luna mai a anului trecut.



Cele mai mari reduceri ale veniturilor s-au inregistrat in industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, unde salariile au scazut cu 13,5% pana la 8,7 milioane de lei (217 euro), in societatile care presteaza activitati auxiliare de transport si in agentii de turism (-11,6%) salariul ajungand la 9,1 milioane de lei (225 euro), precum si in domeniul exctractiei hidrocarburilor (-9,6%).



Cu toate acestea, au exista si domenii in care s-au inregistrat totusi cresteri ale veniturilor. Cel mai mare salt comparativ cu luna aterioara, respectiv 14,6% au inregistrat-o salariile celor care lucreaza in edituri si tipografii, Institutul National de Statistica explicand aceasta evolutie prin plata unor prime din profitul net.



De asemenea, datorita acordarii de prime si indexari, si in invatamant salariul meniu net a crescut cu 3,9% pana la 5,6 milioane de lei (140 euro). Acelasi lucru s-a intamplat si in industria textila unde, datorita realizarii unui coeficient de acord mai mare, salariile au crescut cu 2,3% pana la 4,1 milioane de lei (102 euro). Comparativ cu media nationala, remuneratiile angajatilor din aceste domenii sunt mai mici cu 17-30%.



Desi s-au redus cu 7-10%, salariile din o serie de sectoare industriale - minerit, extractia hidrocarburilor, prelucrarea titeiului, fabricarea produselor din tutun - au ramas cu mult peste medie, diferenta fiind de 50-100%.



In topul celor mai bine platiti angajatii conduc detasat cei din societatile de intermediere financiara care au castigat in medie 17,7 milioane de lei (437 euro), cu 8,7% mai putin decat in luna anterioara. Ei sunt urmati de angajatii din transporturi aeriene, cu un salariu mediu net de 12 milioane de lei (296 euro), de cei din asigurari si ai caselor de pensii (cu exceptia celor din sistemul pubic de asigurari sociale) - 11,6 milioane de lei (288 euro) si de angajatii din domeniul favabricarii de tutun - 11,4 milioane de lei (283 euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO