Profesii

Doi bistriţeni câştigă zeci de mii de euro anual, exclusiv din găsirea trufelor

Doi bistriţeni câştigă zeci de mii de euro anual,...

Autor: Raluca Lazaroi

03.11.2016, 16:50 2822

Alin Diaconu este cel mai experimentat din echipă. Caută trufe de la 14 ani, reuşind să devină unul dintre cei mai mari specialişti în domeniu din România. Iar câştigurile sunt pe măsură, la finalul anului reuşind să strângă până la 50.000 de euro, în funcţie de productivitatea sezonului.

S-a specializat în Italia în căutarea de trufe, acolo unde preţioasele ciuperci sunt extrem de apreciate.

În cei peste 20 de ani de când caută trufe Alin Diaconu a ajuns să cunoască toate locurile din Bistriţa-Năsăud unde cresc "diamantele negre", România fiind una dintre ţările unde se găsesc cele mai multe trufe din Europa.

Trufa este o ciupercă extrem de parfumată, dar rară şi complicat de recoltat, care creşte pe rădăcinile anumitor arbori din păduri. "Diamantele negre" se vând cu peste 100 de euro kilogramul, iar culegătorii experimentaţi ajung să găsească şi 30 de kilograme pe zi.

"În anii buni, când sunt multe trufe, preţul scade semnificativ, în anii în care acestea sunt puţine creşte şi preţul. Eu fac, în funcţie de an, între 10.000 şi 50.000 de euro", a povestit corespondentului MEDIAFAX , Alin Diaconu.

Anul 2016 nu a fost unul grozav pentru căutătorii de trufe din cauza temperaturilor extrem de ridicate.

"Producţia este undeva sub 50 la sută anul acesta, iar în medie trufele găsite au aproximativ 100 de grame. Am găsit şi trufe care ajung până la 300 de grame şi care se vând mai bine, însă destul de puţine", mai spune Alin Diaconu.

În meseria lor ajutoarele de nădejde sunt câinii, cei doi căutători având peste 20 de câini antrenaţi special pentru găsirea trufelor. Fără câini, culegerea lor ar fi imposibilă, aşa că animalele sunt alese cu grijă şi dresate chiar de cei doi.

"Nu există câine pe care să nu îl poţi dresa, dar nu toţi se pretează pentru o astfel de meserie. Trebuie răbdare şi un miros foarte fin, sunt câini mai comozi, care nu sunt făcuţi pentru meseria asta. Dacă le vorbeşti frumos şi le apreciezi munca, sunt în stare să mute munţii pentru tine", povesteşte Alexandru Fechete.

El deţine şi recordul pentru cea mai mare trufă găsită în Bistriţa şi una dintre cele mai mari din România - 847 de grame. Chiar dacă ar fi putut lua bani serioşi pe ea, trufele fiind evaluate în funcţie de culoare (albe sau negre) şi de mărime, în unele cazuri preţul putând ajunge până la 800 de euro kilogramul, a preferat să o păstreze.

Cei doi spun că au avut zile în care au cules şi 30 de kilograme de trufe.

Şi câinii sunt extrem de valoroşi, un astfel de exemplar putând fi vândut cu sume cuprinse între 5.000 şi 7.000 de euro.

"Avem 20 de câini, din rase diferite, pe care îi folosim pentru căutarea de trufe. Folosim numai câini selectaţi, din mai multe rase, dar exemplarele pe care le avem acum, toate au la bază gena de căutători şi provin din părinţi căutători de trufe", explică Alin Diaconu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO