Profesii

Florin Luca, BRD: Prima intrebare pe care o pune un candidat la interviu este "Ce salariu imi dai?"

Florin Luca, BRD: Prima intrebare pe care o pune un candidat la interviu este "Ce salariu imi dai?"

Florin Luca preia maine pozitia de director adjunct resurse umane pe international retail banking in cadrul grupului francez Societe Generale

14.04.2008, 19:19 1272

Florin Luca preia maine pozitia de director adjunct resurse umane pe international retail banking in cadrul gru-pului francez Societe Generale, pozitie din care va coordona activitatile globale pe retail de HR ale grupului in 37 de tari si peste 50.000 de angajati.
Tot maine isi preia oficial pozitia de director de resurse umane al BRD Adela Jansen, care a ocupat anterior pozitia de secretar general al bancii, pe care a
ocupat-o si Luca inainte de preluarea functiei de director de HR.
Propunerea de promovare la head-office-ul Societe Generale a venit la sfarsitul anului trecut, iar anuntul oficial a fost facut in urma cu cateva saptamani. Luca a avut de ales intre doua oferte. Prima a fost o pozitie pe resurse umane pe investment banking in Asia Pacifica, la Hong Kong, care presupunea coordonarea angajatilor din 12 tari. "Cea care
s-a concretizat si a fost mai interesanta a fost cea cu destinatia Paris", spune Florin Luca, care lucreaza in BRD din 1999 si este in acest moment expatriatul care ocupa functia cea mai inalta pe international retail banking in cadrul grupului francez.
De la Paris, va coordona activitatile globale pe retail de HR ale grupului francez. "Voi pilota proiectele strategice globale care vizeaza implementarea unui sistem informatic de HR. Ma voi ocupa de identificarea si retentia talentelor, de training, compensatii si beneficii". Pe scurt, tot ce inseamna resurse umane in unul dintre cele mai mari grupuri financiare din lume.
Considera ca faptul ca top managementul bancilor locale este in continuare dominat de expati este un fenomen normal. "Nu am avut oameni cu experienta si competente care sa conduca colosi integrati in multinationale", explica Luca. Cu toate acestea, este sigur ca lucrurile se vor schimba in curand, iar actualii vicepresedinti de la BRD vor ajunge presedinti de banca. "Cred ca odata cu mondializarea, apartenenta la o natie sau la o cultura se diminueaza in detrimentul apartenentei la un grup".
El este de parere ca echipa de resurse umane de la BRD i-a impresionat cel mai mult pe francezi in momentul in care au decis promovarea sa in centrala bancii. Departamentul de HR al BRD numara 150 de oameni, dintre care 75 lucreaza in Capitala si 70 in filialele din tara, o echipa de HR care functioneaza aproape autonom in cadrul bancii sau cum ii place lui Luca sa spuna: "Ca o companie in interiorul companiei".
Principiul pe care se bazeaza conceptul de management de HR dezvoltat in cadrul BRD este simplu: departamentul de resurse umane trebuie sa aiba aceeasi atitudine, sa foloseasca aceleasi procese pe care trebuie sa le aiba si sa le foloseasca toti angajatii bancii fata de clienti.
"Delegarea nu vine de undeva de sus. Delegarea si-o face fiecare angajat in parte." Iar prima consecinta a unui astfel de sistem este cresterea gradului de motivare al angajatilor.
In ultimii ani, BRD a derulat cea mai complexa campanie de recrutare din bankingul local, in conditiile in care francezii au angajat aproape 6.500 de oameni in patru ani.
"Am anticipat piata", spune Luca. "Am stiut ca businessul va creste si ca vom avea nevoie de oameni care sa sustina aceasta crestere. Procesul de recrutare a fost gestionat asemenea unui ciclu de productie".
Prima etapa era identificarea materiei prime, mai exact a oamenilor potriviti, dupa care urma formarea, respectiv cinci saptamani de zile in care cei proaspat recrutati intra intr-un proces de training. Abia dupa aceea rezulta produsul finit, respectiv angajatul. Doar anul trecut au intrat in structurile bancii 2.000 de oameni. "Nu a fost usor. Am facut recrutare de masa, dar am luat oameni si de la concurenta", spune Luca, cu atat mai mult cu cat procesele de recrutare s-au derulat intr-o perioada in care tot mai multe voci au inceput sa vorbeasca despre un deficit de forta de munca.
Fenomenul care se resimte tot mai puternic in ultimul timp in procesele de recrutare este schimbarea profilului generatiilor, nu neaparat scaderea calitatii oamenilor.
"In urma cu 9 ani, la un interviu de angajare, un candidat discuta despre dezvoltare personala si profesionala si nu pomenea nimic despre salariu. Acum prima intrebare pe care o pune un candidat la interviu este 'Ce salariu imi dai?'", afirma Luca, care crede ca acestea sunt trasaturi specifice noii generatii, nascute dupa anii '80, pentru care nu mai exista acelasi set de valori ca in urma cu cativa ani.
"Competentele au lipsit dintotdeauna in banking, in sensul incapacitatii sistemului de invatamant de a alimenta cu resurse, adica cu tineri, o economie care creste foarte puternic". Sistemul financiar, ca principal motor si indicator al cresterii economice, a inceput sa atraga cat mai multi oameni, peste 80% din recrutari fiind reprezentate de absolventii de studii superioare.
Cu toate acestea, in scurt timp, lucrurile se vor aseza, iar volatilitatea pietei se va tempera si va fi operata o selectie naurala. "In acest moment, bancile se dezvolta repede, iar piata este guvernata de cerere. Se supraliciteaza pentru competente. Nu platim competentele ca atare, ci deficitul de competente", spune Luca.
Spune ca promovarea sa este, in mare masura, o consecinta a politicii grupului de a promova angajati din filiale, care poate fi explicata ca dorinta de a integra la centrala practici care au fost dezvoltate si in alte regiuni. "Nu am fost promovat pentru ca sunt roman. Chiar daca as fi fost african si aveam aceeasi performanta, tot as fi venit promovarea".
Luca, 37 de ani, nu este singurul roman care lucreaza pentru SocGen la Paris. Geo Bavro este responsabil carduri la nivel international pe retail banking, in timp ce Cristina Parvan se ocupa de proiecte in domeniul comercial. De asemenea, sunt multi romani pe care Societe - Generale i-a recrutat direct din Franta.
Florin Luca a plecat de la sfarsitul saptamanii trecute spre Paris, iar maine preia oficial functia la centrala bancii. Mandatul sau este de trei ani, si spune ca "in principiu", dupa finalizarea acestuia vrea sa se intoarca in Romania.
A studiat la Paris timp de trei ani. Are un master in dreptul afacerilor la Sorbona si a urmat cursurile Scolii Militare Saint-Cyr, una dintre cele mai cunoscute academii militare din Franta, infiintata prin ordinul lui Napoleon la inceputul anilor 1800. Pana la primirea ofertei francezilor a pastrat legatura cu Franta, calatorind de trei-patru ori pe an la Paris, pentru diverse chestiuni legate de job.
Luca inlocuieste un francez in aceasta pozitie si va fi subordonat unui francez. "Desi la Paris ma simt ca acasa, nu voiam sa plec. Ma simt foarte confortabil in Romania."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO