Profesii

Managerii clujeni sunt convinsi ca pot si singuri

30.08.2004, 00:00 21

Managerii firmelor din Cluj sunt de parere ca pot acoperi activitatile din domeniul resurselor umane din forte proprii, cu toate ca majoritatea constientizeaza utilitatea serviciilor oferite de firmele de consultanta. Conform unui studiu de piata realizat recent de firma de consultanta in resurse umane Commodo, peste 40% dintre managerii chestionati apreciaza ca foarte utila activitatea desfasurata de firmele de consultanta, doar 7% fiind de parere ca acest tip de servicii sunt complet inutile. Cu toate acestea, angajatorii clujeni continua sa lase in seama propriilor departamente de resurse umane sarciniile privind procesele de selectie si recrutare de personal sau de evaluare a acestuia.


Doar 47% dintre managerii clujeni contacteaza o firma de consultanta pentru recrutarea angajatilor, peste 70% dintre ei apeland la recomandari ale cunoscutilor sau la clasicele anunturi de angajare din publicatiile de specialitate. "Companiile clujene incearca singure sa recruteze personal, iar cand au epuizat toate posibilitatile apeleaza la serviciile noastre. Constientizarea domeniului este spectaculoasa, dar solicitarile lasa inca de dorit, pentru ca legea romaneasca responsabilizeaza departamentele de resurse din cadrul firmelor, cu atributii ce nu lasa loc unor activitati specifice", a declarat Edit Todoran, manager Commodo.





Despre firmele de consultanta


Studiul de piata, realizat din doi in doi ani de Commodo, isi propune sa evidentieze modul in care este privita activitatea de consultanta in resursele umane in orasul Cluj-Napoca.


"Trebuie sa observam modul in care se modifica gandirea managerilor clujeni vizavi de serviciile noastre si sa imbunatatim acele aspecte care sunt considerate mai importante de catre clientii nostri. Consultarea permanenta a colaboratorilor este extrem de importanta in acest domeniu, pentru ca doar ea poate semnala nevoia de schimbare sau de adaptare a serviciilor la nevoile reale ale clientilor", a mai spus Edit Todoran.


Managerii clujeni apeleaza la firme de consultanta in resurse umane, in principal, pentru a economisi timp. Daca peste 30% dintre angajatori se arata prea ocupati pentru a organiza procesele de selectie si recrutare de personal, doar 27% recunosc lipsa competentelor necesare realizarii unei astfel de activitati. O buna coordonare a resurselor umane in cadrul unei companii anseamna stabilirea de catre managementul acesteia a unor planuri de cariera pentru angajatii de la care poate fi obtinut randament. ?Un manager de resurse umane stie ce training trebuie sa realizeze pentru ca un angajat care a pornit de la baza ierarhiei sa poata sa ajunga intr-un post cu responsabilitati mai mari, astfel incat sa aduca profit", este de parere Edit Todoran.





Importanta evaluarii


Cel mai cunoscut serviciu al firmelor de consultanta in resurse umane ramane recrutarea-selectia. Majoritatea managerilor clujeni (98%) stiu ca o firma de consultanta este responsabila pentru alegerea candidatului ideal pentru un job, dar de abia incep sa se familiarizeze cu importanta diagnozei organizationale, a evaluarii personalului sau a analizei postului. E adevarat ca la anceput, firmele de specialitate se limitau la selectia si recrutarea candidatilor, axandu-se in mod special asupra campaniilor de angajari la nivelul middle management. Activitatea de consultanta in resurse umane a evoluat, si presupune astazi campanii complexe de executive-search, campanii specializate de head-hunting, sisteme de evaluare a performantelor profesionale, programe de diagnoza si dezvoltare organizationala, programe de training de personal sau studii de piata.


Un angajat a carui munca nu este cantarita de catre superiori are toate sansele sa-si piarda motivatia si sa inregistreze randamente din ce in ce mai mici. O proportie covarsitoare a managerilor clujeni, 91%, sunt constienti de necesitatea implementarii unui sistem de evaluare a rezultatelor muncii angajatilor, insa doar 29% dintre subiecti au si facut acest lucru.


Situatia se complica in momentul in care procesul de evaluare se desfasoara sub zodia subiectivitatii, pentru ca, in majoritatea cazurilor, grilele de evaluare sunt elaborate in interiorul firmei, de catre un angajat (sef de departament, manager) sau, in cel mai fericit caz, de catre departamentul de resurse umane. Doar 14% dintre angajatorii clujeni au externalizat procesele de evaluare si au lasat aceasta activitate in seama unei firme de consultanta. ?Evaluarea in interiorul firmelor nu se realizeaza corect. E important ca angajatul sa stie ca e evaluat, ca activitatea sa este urmarita de superiori, de colegi sau ca el insusi trebuie sa-si contabilizeze succesele sau insuccesele", explica Edit Todoran.




Nemultumirile managerilor

Studiul a mai aratat ca in domeniul resurselor umane, clientii platitori aleg sistemul recomandarilor (41%) sau cel al prezentarii directe a serviciilor pe care le ofera firmele de consultanta. "Prin marketing si publicitate poti fi cunoscut, dar prin recomandare poti convinge", este de parere Edit Todoran. Peste 60% dintre managerii clujeni considera ca lipsa fortei de unca specializata reprezinta una dintre cele mai importante probleme pentru un angajator. Gradul scazut de responsabilitate al angajatilor ii nemultumeste pe 52% dintre ofertantii de job-uri din Cluj, in timp ce doar 23% dintre ei considera ca legislatia muncii este "responsabila" de problemele legate de personal.


Majoritatea respondentilor apreciaza ca angajatii lor au nevoie de training-uri, insa dintre cei 90% care semnaleaza acest imperativ, doar 60% declara ca le-au oferit salariatilor posibilitati de perfectionare in cadrul unor training-uri. Poate parea paradoxal pentru o lume dominata de comunicare, dar peste 70% dintre managerii clujeni sunt de parere ca abilitatile de comunicare ale angajatilor ar trebui serios imbunatatite. Tehnicile de vanzare, cele de negociere sau cele de gestionare eficienta a timpului reprezinta alte zone ale training-ului de specialitate, in care majoritatea managerilor se gandesc ca trebuie investit.


Cu toate ca managerii companiilor clujene s-au familiarizat cu existenta firmelor de consultanta, peste 50% dintre ei sustin ca nu au avut nevoie pana in prezent de serviciile unei firme specializate si ca nu au considerat oportun sa externalizeze activitatile legate de resursele umane.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO