Profesii

Optimism general: companiile din intreaga lume angajeaza pe rupte

Optimism general: companiile din intreaga lume angajeaza pe rupte

O foarte mare parte a recrutarilor derulate de companii vizeaza zona serviciilor

18.06.2007, 22:16 13

Nemtii si norvegienii se vor numara printre cei mai activi angajatori in urmatoarele trei luni ale anului, companiile din aceste tari raportand cele mai optimiste planuri de angajare din ultimii cinci ani, potrivit ultimului Employment Outlook Survey realizat de Manpower.
Vestea buna este ca toate cele 27 de tari analizate de studiul realizat de Manpower au raportat previziuni pozitive de angajare pentru urmatoarele trei luni.
"Activitatea de recrutare este sanatoasa, in general, in toate cele 27 de tari si teritorii pe care le-am analizat, in conditiile in care Germania continua sa fie 'vedeta' unei piete a fortei de munca care se imbunatateste constant. Este vizibila o tendinta de relaxare in tarile din Asia Pacifica in al treilea trimestru al anului, cu exceptia Indiei, unde perspectivele recrutorilor se vor imbunatati. In acelasi timp, in Statele Unite, angajatorii isi mentin trendul actual in materie de recrutare, continuand strategia angajarilor doar in conditiile in care este absoluta nevoie de oameni", a declarat Jeffrey A. Joerres, presedinte si CEO al Manpower.
Angajatorii cei mai optimisti la nivel global se regasesc in Singapore, Peru, Argentina, Noua Zeelanda, Norvegia, Costa Rica, Japonia si Hong Kong. In acelasi timp, angajatorii italieni au raportat cele mai pesimiste planuri de recrutare.
Angajatori din 15 tari si teritorii analizate de studiu au declarat ca se asteapta sa recruteze mai putin decat in al doilea trimestru al anului; cu toate acestea, in urma raportarilor anuale, si in aceste tari perspectivele de angajare urmeaza o tendinta de imbunatatire.
In acelasi timp, piata fortei de munca din Asia Pacifica se va mai relaxa comparativ cu ultimele trei luni, cu exceptia Indiei, unde cererea de forta de munca va inregistra un trend pozitiv, dupa ce a fost pe o panta descendenta in trimestrul al doilea al anului.
In acelasi timp, in Statele Unite, desi previziunile de angajare sunt pozitive, sunt mai scazute decat cele inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut.
In regiunile din Europa, Orientul Mijlociu si Africa, cele mai puternice perspective de angajare se inregistreaza in Norvegia, Africa de Sud, Germania, Marea Britanie, Suedia si Elvetia. Irlandezii vor tempera ritmul angajarilor fata de al doilea trimestru, dar si comparativ cu anul trecut.
Cu toate acestea, opt tari europene se asteapta sa intensifice ritmul angajarilor comparativ cu cel inregistrat in urma cu un an.
"Cererea constanta in domeniul transporturilor si al comunicatiilor este motorul cresterilor de pe piata fortei de munca din Germania si din Europa, in timp ce angajatorii din zona de productie se asteapta sa accelereze ritmul angajarilor comparativ cu anul trecut. Acest fapt este sesizabil cu precadere pe piata norvegiana, unde aceste doua sectoare contribuie la cele mai bune perspective de angajare din ultimii patru ani", a mai spus Joerres.
Din cele sase tari analizate in cele doua Americi, companiile din Peru si din Argentina sunt din nou cele mai optimiste in ceea ce priveste planurile de angajare, angajatorii peruani estimand o crestere considerabila a efectivelor comparativ cu trimestrul trei al anului trecut. O incetinire a ritmului de recrutare este asteptata in Canada, Costa Rica si in Statele Unite.
"Vestile bune in SUA, Canada si Mexic sunt ca perspectivele de angajare se vor mentine neschimbate in urmatoarele trei luni, potrivit datelor sezoniere ajustate. Angajatorii mexicani din agricultura, retail si productie se afla la un nivel record de optimism, in timp ce omologii lor din SUA sunt mai putin entuziasti in ceea ce priveste recrutarea de personal in aceasta perioada", a precizat Joerres.
Proiectele de angajare ale celor opt tari si teritorii din Asia Pacifica sunt mai slabe decat cele inregistrate anul trecut, cu exceptia Indiei. Cele mai optimiste asteptari le au angajatorii din Singapore, India, Noua Zeelanda si Australia.
"Datele arata ca identificarea si pastrarea talentelor in Singapore sunt o provocare pentru angajatori, in conditiile in care acestia se lupta sa angajeze personal si sa faca fata cererii. Pe de alta parte, companiile japoneze din finante, asigurari si real estate anticipeaza cea mai puternica incetinire dupa un trimestru doi extrem de activ", apreciaza Joerres. El adauga ca nu ar trebui sa fie o surpriza pentru nimeni faptul ca cei mai activi recruiteri indieni provin din zona serviciilor, unde 50% dintre companiile din domeniu au declarat ca isi vor mari efectivele in urmatoarele trei luni.
Studiul Employment Outlook Survey realizat de Manpower masoara intentiile de angajare ale companiilor pentru trimestrul urmator. Studiul a fost realizat pentru prima data in urma cu 40 de ani si este unul dintre cele mai complete de acest fel.
Rezultatele sale au la baza interviuri cu aproximativ 52.000 de angajatori din sectorul public si privat, din 27 de tari si teritorii. Manpower are o retea de 4.400 de birouri in 73 de tari si peste 400.000 de clienti pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO