Profesii

Pascu: Salariul mediu brut va creste cu 12,4% anul viitor

Pascu: Salariul mediu brut va creste cu 12,4% anul viitor

Bogdan Pascu, ministru de stat: Pe total economie castigul salarial mediu brut prognozat pentru anul 2007 va atinge nivelul de 1.270 lei (363 de euro - n.r.), mai mare cu 12,4% fata de anul 2006, iar castigul salarial mediu net prognozat va atinge nivelul de 948 lei (270 de euro), cu 11,8% mai mare decat cel realizat anul anterior.

10.10.2006, 19:37 35

Castigul salarial mediu brut va atinge in 2007 valoarea de 363 de euro, in crestere cu 12,4% fata de nivelul inregistrat in acest an, a declarat ministru de stat Bogdan Pascu intr-o discutie cu o delegatie a Fondului Monetar International, aflata la Bucuresti pentru consultari.
"Pe total economie castigul salarial mediu brut prognozat pentru anul 2007 va atinge nivelul de 1.270 lei, mai mare cu 12,4% fata de anul 2006, iar castigul salarial mediu net prognozat va atinge nivelul de 948 lei (270 de euro), cu 11,8% mai mare decat cel realizat anul anterior", a precizat Pascu.
Corespunzator cresterii castigului salarial mediu net, ca urmare a reducerii cotei de impozitare, precum si a nivelului ratei inflatiei, castigul salarial real va creste in anul 2007 cu 6,5%.
Pascu a mai aratat ca rata somajului este in scadere, in primul semestru al anului 2006 fiind de 5,1%, acest fapt fiind posibil datorita implementarii mai eficiente a politicilor ocuparii fortei de munca si cresterii productivitatii.
"Ritmul de crestere al Produsului Intern Brut, de 7,4% in semestrul I al anului 2006 este cel mai ridicat dintre cele inregistrate pentru aceasta perioada in ultimii ani. De asemenea, investitiile au continuat sa inregistreze ritmuri de crestere ridicate, care au sporit substantial contributia acestora la cresterea reala a produsului intern brut", a declarat viceprim-ministrul Bogdan Pascu. Salariul mediu net pe economie a fost in luna august de 841 de lei (238 de euro), in crestere cu 15% fata de luna august 2005 si in usoara reducere fata de luna iulie, arata datele de la Institutul National de Statistica (INS). In termeni reali, salariul mediu a crescut cu peste 8% in ultimul an.
Pentru anul viitor, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza un salariu mediu net lunar de 948 lei (270 de euro). Pentru 2006, este anticipata o crestere reala a salariului mediu de 6,4%, corespunzatoare unei remuneratii lunare de 848 lei (242 de euro).
Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a publicat in urma cu cateva luni estimari privind evolutia economiei romanesti pana in 2010. La nivelul anului 2010, salariul mediu net pe economie va ajunge la 334 de euro, cu 45% mai mare decat nivelul estimat pentru anul acesta, adica 230 de euro. Peste 5 ani, valoarea Produsului Intern Brut (dimensiunea economiei) va depasi 140 de miliarde de euro, rata inflatiei va fi de 2,5%, iar numarul de locuri de munca din economie va creste cu peste 300.000, arata prognoza CNP.
In ceea ce priveste politica energetica a Romaniei, Bogdan Pascu a pus accent pe strategia de restructurare a sectorului de producere a energiei electrice, in acest sens mentionand ca Transelectrica a lansat studiul privind restructurarea si dezvoltarea sectorului de productie a energiei electrice in Romania, in vederea cresterii sigurantei si competitivitatii in conditii de piata libera.
"Privatizarile din sectorul energetic sunt foarte importante pentru dezvoltarea unei economii solide care sa faca fata cu succes integrarii in UE si vreau sa va spun ca avem in vedere listarea la Bursa si pentru Transgaz, dupa modelul Transelectrica, care a reprezentat un succes.
Ministerul Economiei si Comertului a lansat deja procesul de selectie a firmei de intermediere pentru oferta publica initiala in vederea listarii societatii la BVB, procesul de evaluare a ofertelor fiind in curs de desfasurare", a mai declarat oficialul roman.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO