Profesii

Patru mii de romani pot lucra in Germania

16.05.2005, 19:59 18

Departamentul pentru Munca in Strainatate a pus la dispozitie aproximativ patru mii de locuri de munca in Germania pentru angajatii romani, in toate domeniile, mai putin in constructii si prelucrarea carnii, aceste doua sectoare ocupand anul trecut peste 90% din totalul locurilor.

Ministerul Muncii a anuntat ca, potrivit Conventiei dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Federale Germania privind trimiterea de personal roman din intreprinderi romanesti pentru a activa pe baza de contracte de lucrari, Guvernul Republicii Federale Germania a hotarat extinderea prevederilor legii privind detasarea lucratorilor straini in aceasta tara, modificare legislativa ce trebuie aprobata de Bundestag.

In prezent, legea privind detasarea lucratorilor straini a fost limitata, in principal, la domeniul constructiilor.

Din situatiile statistice privind lucratorii romani din Germania rezulta ca acestia au contracte de munca pe teritoriul Romaniei, in care este prevazut salariul minim stabilit prin lege, iar pe teritoriul Germaniei, remuneratia lunara a acestora este de peste doua mii de euro, in domeniul constructiilor si de aproximativ 1.300 de euro in sectorul prelucrarii carnii.

Domeniul principal in care activeaza lucratorii romani in Germania este cel al constructiilor, iar pana la 1 octombrie 2004, pe locul doi se afla munca in abatoare care, incepand cu data mentionata, este exceptata de la domeniul de aplicare al Conventiei.

"Prin intermediul modificarii legislative, partenerii tarifari pot negocia un salariu minim valabil la nivel federal pentru a preveni dumping-ul salarial din ramura lor de activitate. Se creeaza astfel conditii concurentiale corecte in raport cu angajatorii straini. Nivelul salariului tarifar este lasat la latitudinea partilor in contractul tarifar, care trebuie sa isi asume responsabilitatea asupra stabilirii lui. Aceasta modificare este o solutie diferita si mai buna decat introducerea unui salariu minim", a declarat ministrul federal al economiei si muncii, Wolfgang Clement.

Propunerea de modificare a legii privind detasarea lucratorilor straini extinde si prevederile legale privind activitatea de control, ce va putea fi exercitat de catre autoritatile competente in toate ramurile de activitate.

In ultima luna, Departamentul pentru Munca in Strainatate a respins cererile de aprobare de contingent unui numar de opt societati, din cauza lipsei capacitatii reale a acestora de resurse umane, de existenta datoriilor la bugetul de stat, de lipsa activitatii pe teritoriul Romaniei de minimum sase luni in domeniu si de lipsa autorizarii agentului economic roman pentru desfasurarea obiectului principal de activitate pentru care a incheiat contractul ce urmeaza a se desfasura pe teritoriul Germaniei.

Potrivit statisticilor, in strainatate lucreaza mai bine de doua milioane de romani, iar numarul acestora continua sa creasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO